• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні змінять законодавство, яке регулює океанічний вилов риби
    Опубликовано: 2020-12-30 18:05:05

    Україна входить до переліку морських держав світу, судна яких ведуть промислове рибальство у водах за межами національних юрисдикцій. Зокрема, у 2020 році чотири рибопромислових судна під прапором України здійснюють промислове рибальство у водах Антарктики в межах обсягів, визначених Комісією зі збереження морських живих ресурсів Антарктики. Наразі Держрібагентство ініціює зміни у законодавчі акти, які регулюють контроль за якістю та виловом риби та морепродуктів. Про це повідомляє Урядовий портал, пише agronews.ua.

    При цьому державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин відіграє одну із ключових ролей в державній політиці.

    Враховуючи віддаленість цих промислових районів від України, багато в чому раціональне використання водних біоресурсів залежить від сучасного ефективного способу перевірки якості продуктів добування (вилову) та їх первинної переробки безпосередньо у портах вивантаження або під час здійснення операцій з перевантаження в районі промислу.

    Однак існуюча система державного контролю не дає можливості здійснювати господарську діяльність українським суб’єктам господарювання на належному рівні, і відповідно, Україна втрачає можливість нарощування обсягів добування (вилову) водних біоресурсів.

    Крім того, невикористаними залишаються водні біоресурси, що були виділені Україні іншими міжнародними організаціями з управління рибальством.
    «Для вирішення вищезазначених проблем, Держрибагентством ініційовано удосконалення системи державного контролю за рибною продукцією, яка враховуватиме практику Європейського Союзу, та направлено відповідні звернення з цього питання до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Держпродспоживслужби, Міндовкілля та Мінекономіки», – зазначила Голова Держрибагентства Ганна Шишман.

    Так, відомство пропонує внести зміни до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», а також розглянути необхідність внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14.06.2002 № 833 «Про затвердження Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного походження для проведення досліджень» та від 21.11.2013 № 857 «Про затвердження Порядку видачі ветеринарних документів».

    «Держрибагентство готове долучитись у межах компетенції до розробки цих важливих для України проектів нормативно-правових актів для позитивного врегулювання проблемних питань у сфері державного контролю за рибною продукцією», – підкреслила Ганна Шишман.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.