• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні щироку скорочується кількість промислових свиногосподарств
    Опубликовано: 2019-07-28 15:03:51

    Разом із розвитком та укрупненням промислових виробників свинини в Україні спостерігається і скорочення їх чисельності.

    Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на прес-службу Асоціації свинарів України, якщо на 1 січня 2015 року 3,7 млн свиней утримували 2,7 тис. сільськогосподарських підприємств, то на початку 2019 року число операторів скоротилося на тисячу, а кількість утримуваного поголів’я - на 0,34 млн гол.

    Цю тезу підтверджують і статистичні дані: щороку кількість сільськогосподарських підприємств, що утримують свиней, меншає на 200-500.

    "Упродовж останніх кількох років спостерігається природний відсів свиногосподарств України. Сектор залишають невеликі оператори з поголів’ям менше 2 тис. гол. Це, переважно, сільськогосподарські підприємства, що займаються вирощуванням свиней ситуативно (наприклад, при очікуванні сприятливих цін на ринку), не інвестують кошти у заходи підвищення біобезпеки та ефективності виробництва, тож є неконкурентоспроможними," - коментують аналітики асоціації.

    При цьому, експерти очікують, що відповідна тенденція триватиме і надалі. Так, враховуючи динаміку останніх семи років експерти АСУ прогнозують, що до 2025-го чисельність свиногосподарств може скоротитися до тисячі.

    З іншого боку, як зауважили в АСУ, такі структурні зміни не можна назвати негативними.

    "Ті виробники свинини, які адаптувались до нових умов роботи поступово займають нішу, яка звільнилась. Якщо на початку 2015-го у господарствах з поголів’ям понад 5 тис. голів утримували 67% промислового поголів’я, то на початку 2019-го на таких підприємствах було сконцентровано майже 3/4 промислових свиней", - йдеться в повідомленні.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.