• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • За сприятливої погоди ціни на овочі в Україні за рік можуть впасти в 15 разів
    Опубликовано: 2019-05-11 12:02:19

    В Україні ціни на овочі "борщового набору" через рік знизяться в 1015 разів, якщо в період вирощування нового врожаю не буде погодних аномалій.

    Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на EastFruit, причиною стрімкого зростання цін на овочі в цьому сезоні став низький урожай через погодні умови.

    Засуха й аномальна спека влітку призвели до зниження врожайності й погіршення якості цибулі в південних регіонах країни, де вирощується левова частка цих овочів. Ті ж умови в центральних і північних регіонах істотно погіршили ситуацію по картоплі та капусті, врожайність яких різко впала. Якість продукції також була низькою, що підвищило втрати при зберіганні овочів і картоплі навіть у сучасних овочесховищах.

    "Крім того, зростання цін зумовив той факт, що багато українських овочівники у 2018 році вийшли з бізнесу або різко скоротили площі під овочами після кількох поспіль років низьких цін на весь асортимент овочів борщового набору", - зазначила керівник проекту EastFruit Катерина Звєрєва.

    Причина була проста - овочівництво України втратило доступ на два головних і найбільш дефіцитних ринку збуту традиційних овочів: Крим і Донбас. Саме там цих товарів вирощувалося мало, ціни були високими, і споживачів було багато.

    Водночас, у цьому сезоні площі під овочами, зокрема під цибулею, істотно збільшаться, і якщо влітку не буде аномальної спеки й посухи, тоді в наступному році варто очікувати перевиробництва і зниження цін.

    За інформацією EastFruit, зазвичай Україна покриває дефіцит овочів експортом із Польщі та інших країн ЄС, однак у цьому році в ЄС також спостерігається брак овочів. У результаті погодних умов у ЄС при стабільних площах обсяг виробництва цибулі впав настільки, що великий експортер лука, яким зазвичай є Євросоюз, перетворився в нетто-імпортера. Аналогічною була ситуація й по картоплі, моркві та інших овочах.

    Унаслідок цього, українські імпортери овочів уперше почали закуповувати овочі (насамперед цибулю) у країнах Центральної Азії, однак логістика з цих країн дорога, що позначилося на ціні для споживача в цьому сезоні.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.