• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НКЦПФР впроваджує в Україні систему подання фінзвітності в єдиному електронному форматі ХBRL для підприємств
    Опубликовано: 2018-11-07 14:07:47

    З 2019 року підприємства, що становлять суспільний інтерес та деякі інші підприємства будуть подавати фінансову звітність до відповідних регуляторів (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Національний банк України, Міністерство фінансів України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг) в єдиному електронному форматі XBRL, який є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ.

    Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та Програми EU-FINSTAR,  впроваджує в Україні систему подання фінансової звітності в єдиному електронному форматі ХBRL для підприємств.

    Ця система дозволить здійснювати збирання, обробку, перевірку та розкриття регулярної фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі – в стандарті XBRL.  XBRL (з англ. eXtensible Business Reporting Language – «розширювана мова ділової звітності») є сучасним стандартом подання фінансової звітності в електронному вигляді.

    Система спростить ведення бізнесу для українських компаній. Вони будуть подавати обов’язкову фінансову звітність за принципом «єдиного вікна»: в одному універсальному форматі для всіх регуляторів фінансового ринку (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Національний банк України, Міністерство фінансів України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг). Раніше фінансова звітність подавалась кожному регулятору окремо, при цьому формати подачі звітів відрізнялись один від одного.
     
    Запуск такої системи планується у І кварталі 2019 року.

    «Побудова цієї системи та перехід до електронного складання та подання звітності у форматі, зрозумілому інвесторам, є дуже важливим кроком. Це створить основу для прозорої та ефективної економіки. Якість та повнота фінансової звітності – необхідна умова  виникнення довіри інвесторів до українського ринку. Ми дуже вдячні нашим донорам за таку підтримку», – прокоментував Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.

    «Безпосередній процес побудови цієї системи вже розпочато, оскільки ірландську компанію Vizor Software оголошено переможцем тендеру на закупівлю системи фінансової звітності. Між Vizor Software та DAI Global, яка впроваджує Проект USAID «Трансформація фінансового сектору», укладено договір, в рамках якого ми отримаємо весь необхідний пакет послуг – від розробки рішення до тестування, введення системи в експлуатацію, навчання персоналу та технічного обслуговування», – зазначила Катерина Рафальська, директор Департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності учасників ринків капіталу та пруденційного нагляду Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

    Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» вимагає від певних підприємств складати і подавати фінансову звітність органам державної влади за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі. До таких підприємств належать, зокрема емітенти, цінні папери яких допущені до біржових торгів або щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи.

    Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» та Програма EU-FINSTAR надають допомогу Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку в закупівлі, адаптації та впровадженні нової системи фінансової звітності згідно з підписаним Меморандумом про співпрацю. Зокрема, програма EU-FINSTAR взяла на себе зобов’язання забезпечити всі необхідні навчальні та інформаційно-роз’яснювальні заходи для тих, хто стане користувачем нової системи.

    Запровадження системи фінансової звітності в стандарті XBRL для певних підприємств, зокрема фінансових установ, є дуже важливим кроком для підвищення стандартів з розкриття інформації на українському фінансовому ринку. Фінансові регулятори отримають стандартизовані та консолідовані дані для здійснення нагляду та вчасного реагування на зловживання з боку його учасників, а інвестори – кращий захист. Також впровадження системи буде сприяти підвищенню інвестиційної привабливості України.

    ДОВІДКА

    Проект USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» – чотирьохрічна програма, основним завданням якої є розвиток та покращення надання фінансових послуг в Україні, які б відповідали потребам громадян України та суб’єктів господарювання усіх розмірів. Програма реалізується в рамках Угоди між Урядом Сполучених Штатів Америки та Урядом України про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво. 
    Програма EU-FINSTAR  – проект Європейського Союзу, який надає допомогу фінансовому сектору України шляхом підтримки впровадження Урядом реформ, передбачених Угодою про асоціацію та її положеннями щодо Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Урядом України та Європейським Союзом.

    Vizor Software – ірландська компанія, як працює більш як в 20 країнах світу та є одним із світових лідерів у рішеннях RegTech/SupTech (Regulatory Supervision Technology) для фінансових регуляторів та спеціалізується на автоматизації обміну інформацією між емітентами та регуляторами фінансових ринків. Компанія допомагає органам нагляду в багатьох країнах захищати та зміцнювати стабільність фінансової системи через розробку та впровадження інформаційних технологій.

    XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – «розширювана мова ділової звітності») – відкритий стандарт обміну бізнес-інформацією. У західних країнах він є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ і GAAP США в електронному вигляді. XBRL широко використовується в багатьох країнах регуляторами ринків цінних паперів, банківськими регуляторами, податковими органами, а також національними статистичними агентствами. На даний час XBRL офіційно рекомендований до використання і підтримується Радою з МСФЗ для електронного складання звітності за стандартами МСФЗ. Основні переваги XBRL: автоматичне введення даних без повторної трансформації; швидкість і автоматичне складання звіту, в тому числі консолідованого; швидкий, ефективний і надійний аналіз і порівняння даних; відстеження даних, скорочення часу ухвалення рішень; збільшення ефективності та економія в процесах нагляду, тощо.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.