• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ДУМКА: Площу зрошуваних земель в Україні необхідно збільшити до 1,8-2 млн га
    Опубликовано: 2018-08-04 13:01:34

    Зрошувані площі в Україні щорічно зростають на 20 тис. га і вже становлять 485 тис. га, але цього недостатньо для значного економічного ефекту. Кількість зрошуваних земель в Україні має сягнути 1,8–2 млн га.

    Про це зазначила Раїса Вожегова, директор Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України, у своєму блозі на «АгроІнсайдер».

    За словами Вожегової, хоча модернізація, відновлення чи розширення зрошуваних площ потребують значних інвестицій, вони дають доволі непоганий економічний ефект та повністю окуповуються.

    Наприклад, заміна насосного обладнання, дощувальних машин кругової дії, частини трубопроводу та електромережі в рамках модернізації внутрішньогосподарської системи зрошення коштуватиме близько $1,4 тис./га. Третина витрат на модернізацію припаде на насосні станції та трубопроводи загального користування, ще дві — на сільгосппідприємства.

    «У відновлення системи зрошення доведеться вкласти вже близько $2,4 тис./га. Дві третини суми підуть на системи загального користування. Найдорожче обійдеться розширення зрошуваних площ. Його вартість складе приблизно $2,6 тис./га і, крім того, потребуватиме більше часу на реалізацію», — говорить експерт.

    Вожегова стверджує, що відремонтовані та покращені системи зрошення принесуть економічний ефект не менше як $0,4 тис./га, оскільки не лише підвищиться врожайність культур, але й зменшаться витрати на електроенергію. Відновлення та розширення площ зрошення, за її словами, принесуть щонайменше $0,8–1 тис./га додаткового прибутку, якщо розглядати варіант, що на них будуть вирощувати сою чи кукурудзу.

    «Інвестування у відновлення зрошування в масштабах України може показати значний економічний ефект. Наприклад, це дасть можливість виробляти щорічно 7,5-8 млн т зерна, 1,6-1,8 млн т насіння сої, 2,5-3 млн т овочевих культур та 800-880 тис. т плодів, ягід та винограду. А сумарна вартість валової продукції з проектної площі зрошування становитиме $3,6-4,1 млрд», — підсумувала Вожегова.

    Нагадаємо, агрохолдинг HarvEast ввів в експлуатацію другу чергу зрошення, яка забезпечує поливом 740 га землі Мангушського району Донецької області.

    Инф. agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.