• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вирощуванням органічних томатів та огірків в Україні займаються лише сім господарств
    Опубликовано: 2018-06-17 15:04:22

    В Україні 95% фермерів-органиков вирощують зернові та технічні культури. Якщо говорити про тепличне овочівництво в сегменті органічного виробництва, то тільки сім господарств в Україні зважилися зробити з цього бізнес.

    Такі дані озвучила Лариса Шедей, старший науковий співробітник Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. А.Н. Соколовського, повідомляє «Інфоіндустрія».

    «Всі органічні фермери-тепличники зіткнулися з відсутністю хороших овочів для своїх дітей. Попит на органічні овочі дуже високий, а виробляється їх мало. Всього сім господарств зважилися вирощувати органічні овочі в теплицях», — повідомила вона.

    На думку експерта, вхід в сегмент органічного овочівництва дешевший для закритого ґрунту.

    «20-30 тис. грн на рік коштує органічна сертифікація, плюс 10 тис. грн йде на аналізи продукції. Близько 50 тис. грн на рік для господарства — це небагато. Вкладення у відкритий ґрунт можуть складе до 500 тис. грн», — розповідає Шедей.

    Також, наявність доріг дуже важливо для органічних виробників овочів.

    «Регіональні центри переробки вже є для гарбуза, яблук. Для овочів поки немає. Фермерам дуже важлива близькість до таких центрів», — вважає Лариса Шедей.

    Вона наголошує, що не менш важливий і людський фактор.

    «Літні агрономи часто просто не вірять в органічне вирощування. Їх неможливо переконати, вони підсвідомо можуть саботувати робочий процес, провокувати проблеми. Часто власники набирають в штат вегетаріанців, людей, які захоплюються йогою і ведуть здоровий спосіб життя, і тоді команда більш успішно працює. Звичайно, потрібна гідна оплата, є практика в господарствах, коли зарплати у співробітників на рівні €1 тис., тоді люди не їдуть за кордон», — повідомила Лариса Шедей.

    Нагадаємо, втрати плодоовочевої продукції в Україні через неправильне зберігання становлять 65%.

    Инф. agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.