17 июн, 15:04
В Україні 95% фермерів-органиков вирощують зернові та технічні культури. Якщо говорити про тепличне овочівництво в сегменті органічного виробництва, то тільки сім господарств в Україні зважилися зробити з цього бізнес.
Такі дані озвучила Лариса Шедей, старший науковий співробітник Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. А.Н. Соколовського, повідомляє «Інфоіндустрія».
«Всі органічні фермери-тепличники зіткнулися з відсутністю хороших овочів для своїх дітей. Попит на органічні овочі дуже високий, а виробляється їх мало. Всього сім господарств зважилися вирощувати органічні овочі в теплицях», — повідомила вона.
На думку експерта, вхід в сегмент органічного овочівництва дешевший для закритого ґрунту.
«20-30 тис. грн на рік коштує органічна сертифікація, плюс 10 тис. грн йде на аналізи продукції. Близько 50 тис. грн на рік для господарства — це небагато. Вкладення у відкритий ґрунт можуть складе до 500 тис. грн», — розповідає Шедей.
Також, наявність доріг дуже важливо для органічних виробників овочів.
«Регіональні центри переробки вже є для гарбуза, яблук. Для овочів поки немає. Фермерам дуже важлива близькість до таких центрів», — вважає Лариса Шедей.
Вона наголошує, що не менш важливий і людський фактор.
«Літні агрономи часто просто не вірять в органічне вирощування. Їх неможливо переконати, вони підсвідомо можуть саботувати робочий процес, провокувати проблеми. Часто власники набирають в штат вегетаріанців, людей, які захоплюються йогою і ведуть здоровий спосіб життя, і тоді команда більш успішно працює. Звичайно, потрібна гідна оплата, є практика в господарствах, коли зарплати у співробітників на рівні €1 тис., тоді люди не їдуть за кордон», — повідомила Лариса Шедей.
Нагадаємо, втрати плодоовочевої продукції в Україні через неправильне зберігання становлять 65%.
Инф. agravery.com
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/310860.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM