• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Луганщина буде з аграрними розписками
    Опубликовано: 2018-02-08 13:40:05

    Дія нового інструменту фінансування малих та середніх сільгоспвиробників поширюється на ту частину області, яка перебуває під контролем України. Про доцільність та ефективність його використання місцевим аграріям розповіли під час урочистої зустрічі, яка 7 лютого відбулася в Сєверодонецьку. Вона присвячувалася запровадженню в регіоні цієї кредитної новації.

    «Аграрні розписки є новим перспективним інструментом залучення товарних та фінансових ресурсів у сільськогосподарське виробництво як рослинницької, так і тваринницької продукції, за якого аграрії будуть убезпечені від ризику зростання відсоткових ставок, коливання курсу іноземних валют, матимуть ресурси для проведення сільськогосподарських робіт». Так оцінив важливість нового інструменту заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Вадим Данієлян.
    Для присутніх такі слова мали означати, що аграрні розписки спроможні надати сільгоспвиробникам більшої стабільності в роботі та посприяти її подальшому розвитку. А підґрунтя для цього вже створене. Так, торік навіть за несприятливих погодних умов місцеві аграрії зібрали понад 1,3 млн. тонн зернових. Їх врожайність сягнула 34,1 центнера. З цим показником Луганщина посіла четверте місце серед восьми областей степової зони України. В ряді районів області вдалося зібрати високий урожай навіть за загальноукраїнськими мірками. І це притому, що йдеться про регіон, який перебуває в зоні ризикового землеробства. Так, сільгоспвиробники Марківського району торік зібрали в середньому з кожного гектара по 46,6 центнера, а Новоайдарського – по 44,7 центнера.
     Валовий збір технічних культур 2017 року в області склав 621 тис. тонн, з яких 605 тис. тонн припали на соняшник. Ця культура вирощується тут традиційно і забезпечує високу врожайність. Торік вона в середньому склала 17 центнерів з гектара.
    Зараз в області особливі перспективи покладають на нішеві культури, зокрема, на плодово-ягідні. Їх площа складає 2,5 тис. гектарів і зберігає тенденцію до збільшення. Популяризується на Луганщині й органічне землеробство. Аграрії мають достатні стимули займатися ним, бо вартість «чистої» продукції вдвічі перевищує вартість вирощеної за інтенсивними технологіями. Так, закупівельна ціна тонни органічної пшениці складає 260-280 євро, а звичайної – 150 євро.
    Не менш важливою для області є і тваринницька галузь, в якій зайняті 75% сільських працівників.
    Продукція сільського господарства Луганщини успішно реалізується не лише на внутрішніх, але й на зовнішніх ринках, що засвідчує її високу споживчу якість. Так, за 10 місяців 2017 року обсяг експортованої продукції становив 30 млн. доларів.
    Значною мірою розвитку сільського господарства регіону сприяє державна допомога і та, яку надають міжнародні донорські організації. При цьому ставка робиться на дрібний та середній аграрний бізнес, а також на підтримку особистих селянських господарств. Прихід аграрних розписок на цю територію також вчасний та доречний.
    На цьому наголошували учасники урочистого заходу. Його спільно організували Проект IFC «Аграрні розписки в Україні», Міністерство аграрної політики та продовольства і Міністерство юстиції. До роботи також активно долучилися й кредитори, які готові надавати місцевим сільгоспвиробникам фінансові та матеріально-технічні позики.
    Серед них – відома міжнародна компанія Syngenta, яка активно працює на українському аграрному ринку. З 2014 року вона була однією з перших, хто почав використовувати в своїй практиці аграрні розписки, і дотепер це робить доволі успішно.
    Під час зустрічі представник Syngenta в Луганській області Валентин Хасхачик розповів, що компанія велику увагу надає нотаріальному супроводу роботи з новим фінансовим механізмом. Тому ретельно підходить до вибору нотаріусів, з якими співпрацює. У кожній області вона має таких спеціалістів. «Підключаємо нотаріусів за рекомендацією своїх партнерів – щоб їм було зручно, - пояснив регіональний представник компанії. – Причому нотаріальні послуги за сільгоспвиробника сплачує Syngenta».
    Так само компанія сплачує і послуги сюрвейєрів, які здійснюють моніторинг посівів. За обсягом це значна робота, оскільки огляд полів робиться разом з агрономами господарств тричі за сезон.
    Цікавими для сільгоспвиробників Луганщини можуть виявитися і пропозиції інших кредиторів, які взяли участь у заході, зокрема, компанії «Агрозахист Донбас» та Аграрного фонду.
    Керівник Програм IFC з розвитку фінансування агросектору Лія Сорока, яка приїхала до нашої країни з Канади, в минулому була фермером. Тому добре розуміється на галузевих проблемах. І знає, як багато важить для їх вирішення залучення додаткових капіталів. За її словами, аграрні розписки дають таку можливість. «Досвід восьми українських пілотних регіонів, де вже випробувані аграрні розписки, доводить їх ефективність, - сказала Лія Сорока. – І тому його варто запозичувати й сільгоспвиробникам Луганщини».

    Микола ЛУГОВИЙ,
    Національний прес-клуб «Українська перспектива»

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.