• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні сформувалася надзвичайно деформована аграрна структура
    Опубликовано: 2017-09-14 18:32:40

    В процесі переходу від комуністичної системи до ринкової економіки в Україні сформувалася деформована аграрна структура. Про це повідомила завідувач відділу економіки та політики аграрних перетворень Інституту економіки та прогнозування НАН України Олена Бородіна на міжнародній конференції «Участь громадських організацій у втіленні політики сільського розвитку», передає кореспондент AgroPolit.com.

    «У процесі аграрних трансформацій після розпаду комуністичної системи і переходу від планової системи до ринкової ми вибрали неоліберальну модель реструктуризації сільського господарства. В результаті, сформувалася деформована аграрна структура», — пояснює експерт.

    Олена Бородіна підкреслила, що в результаті таких трансформацій, значний вплив в АПК отримали агрохолдинги.

    У нас на сьогодні 50% с/г ВВП виробляють агрохолдинги. Вони концентрують безпрецедентну кількість землі. Але там зайнято всього 20% людей, які працюють в сільському господарстві. До того ж, вони забирають собі практично всі дотації у вигляді повернення ПДВ», — наголосила вона.

    З іншого боку, є сектор фермерських та особистих селянських господарств, які практично не отримують державної допомоги.

    Другий сектор, у якому зайнято 80% економічно активного населення на селі, — це 30 тис. фермерських господарств як юридичних осіб і 4,5 млн сімейних ферм. Лише 20% таких господарств продають свою продукцію виключно на ринок, в той час як 40% живуть за рахунок цього, — наголосила Бородіна. — Вони виробляють також половину ВВП, але ніякої підтримки не отримують».


    agropolit.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.