• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені відкрили новий спосіб підвищення стійкості рослин
    Опубликовано: 2017-06-04 16:33:42

    Жасмонова кислота (jasmonic acid) - це рослинний гормон, який грає важливу роль в імунній системі рослин і регулюванні їх зростання. Вчені вже досить багато дізналися про жасмонову кислоту і процесах, в яких вона бере участь, але до сьогоднішнього дня ще поки не було вивчено, яким чином цей гормон сприяє виробленню у рослини захисту від грибків та комах-шкідників.

    Нещодавно біологи з Утрехтського університету (Нідерланди) спільно зі своїми колегами з Амстердамського університету виявили, що рослина перетворює жасмонову кислоту, після чого видає сигнал «безпеки». Контроль цього механізму може дати нові можливості для підвищення стійкості сільськогосподарських культур до грибів і комах.

    Як тільки рослина виявляє комаху або гриб, вона починає виробляти жасмонову кислоту, яка ініціює імунну відповідь, що запобігає подальшому пошкодженню. Після атаки жасмонова кислота швидко розпадається. Це необхідно, оскільки гормон пригнічує ріст і розвиток рослин.

    До сих пір вчені не знали, яким чином в рослині відбувається процес розпаду жасмонової кислоти. Але завдяки проведеним дослідженням, біологи виявили, що за допомогою чотирьох ферментів утворюється хімічна реакція, під час якої атом кисню потрапляє в жасмонову кислоту, що і сприяє її подальшому розпаду. А висока концентрація жасмонової кислоти активує імунну систему рослини.

    За словами вчених, дослідивши ці процеси, у них тепер з'явилася можливість збільшити стійкість рослин до грибів і комах-шкідників.

    За матеріалами: agroxxi

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.