Дослідники з Баскського університету розробили нову методику визначення стиглості томатів за допомогою портативного спектрометра. Про це повідомляє aggeek.net
Більшість аграріїв можуть з легкістю визначити стиглість класичних помідорів по його кольором і розуміють на якій стадії розвитку він знаходиться. Спочатку помідор зелений, потім починає повільно жовтіти, ставати помаранчевим і нарешті формується глибокий червоне світло. Але вченим здалося, що недостатньо такого визначення стиглості культури.
Для точного визначення стиглості вчені вирішили розробити портативний спектрометр. Він аналізує на молекулярному рівні такі характеристики як маса плода, відображення і розподіл світла для розвитку томата і імпульс. Аналіз кожного показника проводитися окремо, після цього прилад видає рекомендації, коли варто зривати плід. Таким чином, в майбутньому не доведеться брати проби або колоти продукти, досить буде піднести прилад до плоду для аналізу.
Поки що спектрометр може аналізувати лише стиглість томатів, але в подальшому вчені планують розширити число культур доступних для проведення аналізу.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua