• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Колективній безвідповідальності покладено край, або дарунки від влади підприємцям
    Опубликовано: 2005-09-01 17:07:00

    На сьогодні в Україні, у сфері малого та середнього бізнесу, задіяно понад п’ять мільйонів осіб.

    До дня підприємця, який традиційно припадає на 5 жовтня, для суб’єктів підприємницької діяльності уряд підготував цілу низку приємних сюрпризів.

    Сьогодні, представники цього виду діяльності виробляють понад 12% внутрішнього валового продукту країни. За твердженнями експертів, у порівнянні з іншими країнами, потенціал розвитку малого та середнього бізнесу України дуже великий.

    Проте, щоб залучити людей у цю сферу діяльності та заохотити їх до співпраці, необхідно докорінно змінити закони та інші нормативні документи регуляторного змісту, переконані організатори круглого столу з «Прес-клубу реформ», що відбувся нещодавно у приміщенні Спілки журналістів.

    Кабінет Міністрів уже підготував низку рішень, що незабаром будуть передані на розгляд у Верховну Раду.

    Перше з них, стосується перегляду деяких регуляторних актів, які протягом місяця вивчала робоча група, створена при Кабінеті. З 8417 актів 6000 визнано такими, що не відповідають принципам регуляторної політики і підлягають перегляду або скасуванню. «Адміністративна система погодилась, що вона працювала із нормативно-правовою базою, яка не відповідає принципам державної регуляторної політики. Сьогодні відбувається серйозна „чистка” законодавчої бази, скасовується те, що або не відповідало діючому законодавству, або було зайвим і заважало нормально працювати»,— зазначила народний депутат, радник Президента Ксенія Ляпіна.

    За її словами, завдяки існуючим колізіям у законодавстві, чиновники завжди знаходили можливість брати хабарі.

    Згідно з даними соціологічного дослідження «Розвиток підприємництва в Україні», оприлюдненого керівником проекту Міжнародної фінансової корпорації, найсерйознішими перепонами на шляху розвитку бізнесу 64% опитаних називали дозвільну систему.

    Для того, аби отримати усі необхідні документи, підприємцям необхідно витратити щонайменше два з иною місяці, та суму у розмірі дві з иною тисячі гривень. Окрім цього, деякі інспекції навмисно значно затягують процес видачі документів.

    Для того, аби у подальшому спростити дозвільну процедуру, уряд України запропонував з першого вересня запровадити систему роботи «єдиного вікна».

    Більше того, згідно із затвердженими у Кабміні нормативно-правовими актами, послуги обов’язкові мають бути безоплатними і фінансуватися за рахунок державного бюджету. Лише добровільні послуги, список яких ще уточнюється, можуть надаватися на платній основі. За словами радника Президента, раніше основні інспекції, які давали дозвільні документи (ДАЇ, СЕС) фінансувалися державою лише наину. Решту грошей їм доводилося заробляти самотужки, наданням платних послуг.

    У перспективі планується вдосконалити процедуру виділення землі, і тим самим поліпшити роботу підприємців, зазначає пані Ляпіна. За рішенням Кабінету, земельні ділянки, відтепер, продаватимуться на відкритих торгах. При цьому, оформлені і погоджені з усіма необхідними службами, документи, будуть додаватися до лоту. Сьогодні підприємець на отримання всіляких дозволів витрачає мало не стільки ж грошей, скільки й на капітальне будівництво.

    «Революційне рішення Кабміна — відмова від державних експертиз. Я не бачу в них ніякого сенсу. Подібні погодження, це система колективної безвідповідальності»,— наголосила Ксенія Ляпіна.

    Відтепер, генеральний проектувальник матиме відповідний сертифікат, і нестиме відповідальність персонально, як під час експлуатації проекту, так і під час його будівництва.

    На думку Ксенії Ляпіної, такий новий підхід до вирішення старих проблем дозволить не лише спростити та здешевити дозвільну систему, але й значно допомогти середньому бізнесу, який до цього часу не міг собі дозволити таку розкіш, як будівництво.

    Ще одним приємним сюрпризом для підприємців малого бізнесу, став єдиний соціальний внесок на рівні 20%.

    «Поки що такий малий внесок, ми вводимо у якості експерименту, для того аби подивитися наскільки швидко підприємці почнуть легалізовувати заробітну платню. Наприкінці року ми перевіримо данні, і в тому разі, якщо вони будуть задовільними соціальний внесок у 20% буде поширений на інші сегменти приватного підприємництва України».

    За даними соціологічного дослідження, на сьогодні лише один з п’яти підприємців не приховує свої прибутки від податкової адміністрації. Пов’язано це в першу чергу з недосконалим Податковим кодексом та зависоким ставками оподаткування.

    Анна Ковальова,

    позаштатний кореспондент

    ELCOMART.NEWS

    (e-news)

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.