• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Володимир Лапа розповів, які зміни потрібні у боротьбі з АЧС
    Опубликовано: 2017-02-09 15:45:24

    Інструкція по боротьбі з АЧС суттєво застаріла. Вона змушує спалювати не тільки хворих свиней із осередку захворювання, але і здорових із 3-кілометрової зони.

    Про це написав на своїй Фейсбук-сторінці Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби.

    «Пояснити людям, чому вилучають свиней, вкрай непросто, власне як і обґрунтувати витрати місцевих бюджетів, – наголосив він. – Приклад Польщі,яка, на жаль, теж має досвід боротьби із цим захворюванням, вказує на те, що більш ефективним є клінічний огляд, лабораторні дослідження (тобто 100%-ва гарантія відсутності захворювання) і направлення на переробку здорових свиней. Відповідні зміни вже відпрацьовані міністерствами, залишається лише погодження Державної регуляторної служби».

    «Із системи координат випала ветеринарна міліція. При всій її неоднозначній репутації система боротьби із захворюваннями не повинна мати прогалин», – зазначив Володимир Лапа.

    За його словами, завдання спільних мобільних груп Держпродспоживслужби і Нацполіції, які планується запровадити в Україні, – не лише кваліфікувати дії суб’єктів ринку, але оцінювати дії (або бездіяльність) службових осіб органів виконавчої влади щодо упередження і ліквідації спалахів,

    Також він нагадав, що окреме питання – нелегальні ферми. «Про якісь заходи біобезпеки там, як правило, взагалі не йдеться, при цьому на їх частку припадає до 30% випадків захворювань, – підкреслив Володимир Лапа. – Терорганам Держпродспоживслужби дане доручення із залученням Нацполіції припиняти їх функціонування, але без допомоги й інформації органів місцевого самоврядування тут не обійтись».

    Він вважає, що без посилення відповідальності ефективна боротьба із АЧС неможлива. «Відповідний законопроект (який також передбачає низку стимулюючих заходів: таких, як компенсація втрат для товарних господарств в залежності від рівня біобезпеки,запровадження компартметалізації тощо) зараз доопрацьовується Мінагрополітики і найближчим часом буде винесений на погодження центральних органів виконавчої влади», – зауважив голова Держпродспоживслужби.

    agrotimes.net

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.