• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Селекціонери радять вирощувати в Україні тверду яру пшеницю для макаронних виробів
    Опубликовано: 2017-01-25 16:00:11

    За розрахунками науковців, посівна площа пшениці твердої в Україні має становити понад 300 тис. га у центральних, східних і північно-східних областях. Однак наразі в цілому її вирощування можна схарактеризувати як аматорську справу.

    Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

    Більшість вітчизняних сортів ярої пшениці, за результатами виробничих дослідів, більш адаптовані до місцевих умов, ніж сорти закордонної селекції, які лише в оптимальні за гідротермічними умовами роки наближаються за рівнем продуктивності до національного стандарту, а в посушливіших умовах не є конкурентоспроможними.

    Так, науковці Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла створили сорти пшениці твердої ярої з реальною врожайністю в умовах виробництва 5-6 тонн/га.  Це  Ізольда, Жізель, Діана, МІП Райдужна.

    Від м’якої пшениці, багатої на крохмаль, вид Durum (тверда) відрізняється насамперед високим умістом білків і клейковини, а також мінімальним умістом крохмалю.

    В Україні макаронні вироби зазвичай виготовляють із борошна м’якої пшениці, а культура пшениці твердої ярої не має достатнього поширення, хоча ґрунтово-кліматичні умови України сприятливі для вирощування високоякісного товарного зерна твердої пшениці.

    «Пшениця яра заслуговує на місце в сівозміні кожного господарства. Попередником для неї може бути соя, – зазначає Микола Малієнко, директор СТОВ «Перемога» (Київська область). – Основна перевага пшениці ярої – якість зерна».

    За його словами, пшениця тверда яра селекції Миронівського інституту пшениці дає в його господарстві врожайність 5-5,7 т/га. «Менша витратна частина, як порівняти з шеницею озимою, дозволяє додатково отримувати прибуток 700 грн./га і вище», – говорить Микола Малієнко.

    agrotimes.net

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.