• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Родючість земель в Україні невпинно знижується
    Опубликовано: 2016-12-22 17:30:33

    Академіки НААН Святослав Балюк та Віталій Медведєв опублікували звернення, в якому зауважують, що родючість земель в Україні невпинно знижується. Державна ж програма підтримки родючості й охорони ґрунтів за 25 років так і не була розроблена. Звернення опубліковане на сайті «Голосу України».

    Науковці наводять факти, які свідчать, що кількість родючих земель в Україні катастрофічно скоротилася. З 30 млн га ріллі не менше третини зазнали впливу ерозії, половина земель є переущільненими, 5 млн га — закислені, 2 млн га — засолені, 6 млн га — перезволожені.

    Також зазначаєьбся, що фактично закинутими є цінні меліоровані землі, яких налічувалось 6 млн га, осушувальні канали поросли чагарниками, а насосне обладнання й трубопроводи розкрадено. Системи зрошення переважно не працюють.

    Забезпечення поживними речовинами на більшості територій визнано недостатнім, особливо відчутний дефіцит фосфору через практично повне припинення застосування фосфорних добрив. Не вистачає і органічних добрив, адже тваринницька галузь скоротилася в багато разів. Навіть у сусідній Білорусі на 1 га вноситься в 4 рази більше мінеральних та в 10 разів більше органічних добрив, ніж в Україні.

    На думку науковців, виправити ситуацію може втручання держави, яка має компенсувати витрати землевласників на повернення родючості ґрунтів, а також спрямувати на ці цілі зібраний податок за землю, як це передбачалось ще з часу його введення.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.