• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Імпортні овочі в Україні дешевіють — дякуємо ембарго з боку РФ
    Опубликовано: 2016-12-08 18:30:00

    Найпопулярніші імпортні овочі на ринку Україні пропонують на 10-15% дешевше, ніж рік тому, при цьому традиційного підвищення ціни напередодні свят поки не відбувається. Фахівці ринку пояснюють цей факт загальним збільшенням пропозиції з Туреччини, яка традиційно є головним постачальником сезонних овочів в Україну в зимовий період. Дії виробників та постачальників у Туреччині експерти ринку пов’язують з російським ембарго.

    «Насправді, пропозиція від турецьких постачальників цього року помітно збільшилась. Крім того, виробники в самій Туреччині зараз готові відвантажувати товар майже в 1,5 рази дешевше, ніж минулого року, – розповідає Олександр Палій, керівник овочевого напрямку ОРСП «Шувар». — Ще півтори місяці тому ми спостерігали стрімке підвищення ціни в сегменті тепличної продукції, що традиційно відбувається наприкінці сезону продажу вітчизняної продукції. Але вже зараз, через стабільні поставки з Туреччини ціни стабілізувались, хоча в попередні роки напередодні свят, як правило, вони починали підвищуватися.»

    Дії виробників та постачальників у Туреччині експерти ринку пов’язують з російським ембарго, яке було введено ще 1 січня 2016 року щодо турецьких фруктів, цитрусових та овочів. До початку поточного сезону турецькій стороні вдалось домовитись з Росією лише про зняття заборони на фруктову групу. Однак, на овочі ембарго продовжує діяти .

    «Збільшення пропозиції імпортних тепличних овочів в Україні є прямими наслідком дії чергової заборони в Росії. В попередні роки Туреччина відвантажувала в Росію 50-70% річного експорту тепличних овочів. Мова йде про більш ніж 300 тис. тон свіжих овочів. Через російське ембарго турецькі експортери вимушені були перерозподілити поставки між наявними ринками. Через це зараз спостерігають збільшення пропозиції та зниження ціни на ринках Східної Європи, зокрема в Україні,» — коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

    Нагадаємо, на початку листопада Мінсільгосп Росії запропонував продовжити заборону для тепличних овочів ще на 2-3 роки, щоб забезпечити конкурентоспроможності продукції вітчизняних виробників на ринку Росії

    Як повідомляють в «Інфо-Шувар», зниження ціни на тепличні овочі в Україні поки що можна відслідкувати тільки порівняно з минулорічними цінами, але, з середини цієї осені і до початку грудня продукція, все ж таки, істотно подорожчала. Згідно з даними моніторингу «Інфо-Шувар», з середини жовтня ціни на огірки та томати на гуртових ринках України виросли в 1,5-2 рази, а баклажани, перець та кабачки подорожчали в 3-4 рази.

    infoindustria.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.