• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кооперація дрібних виробників молока в Україні: чи західний досвід нам поможе?
    Опубликовано: 2016-11-25 17:30:00

    Питання кооперації виробників молока в Україні є непростим і неоднозначним. Який європейський досвід у цьому питанні, які шляхи та перспективи цього напрямку та що варто зробити, розповів у рамках IX Всеукраїнській конференції «Молочний бізнес – 2016» незалежний експерт Михайло Павличенко.

    За останні 50 років в ряді країн кооперація охопила майже всіх фермерів. У Швеції, Данії, Норвегії, Ісландії, Фінляндії кооперативи переробляють 90% товарного молока, у Нідерландах – 80%, у Канаді – більше 40%.

    «Фінансові можливості домогосподарств є вкрай обмеженими. Дуже важко зібрати кошти на початок діяльності. У кооперативі має бути мінімум 100 членів, наслідком чого є малий вплив кожного окремого голосу при прийнятті рішень. Переважна більшість господарств ведуть дрібнотоварне виробництво, тому їх зацікавленість є низькою», - сказав Михайло Павличенко.

    На думку експерта ідея молочарської кооперації не працює з таких причин:

    «Масштабна кооперація домогосподарств неможлива без державної підтримки. Тому Україні варто взяти на озброєння найкращий досвід країн світу у цьому питанні, а саме, фінансування частини первинного капіталу за рахунок держави. Також необхідно компенсувати адміністративні та інші витрати у перші роки діяльності кооперативу. Крім цього, важливо забезпечити доступ до дешевих кредитів, надати пільги з оподаткування та консультативну підтримку», - зазначив Михайло Павличенко.

    Експерт переконаний, що кооперація сприятиме самозайнятості сільського населення та стане найдешевшим способом вирішення кричущих соціальних проблем села.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.