
25 ноя, 17:30
.jpeg)
Питання кооперації виробників молока в Україні є непростим і неоднозначним. Який європейський досвід у цьому питанні, які шляхи та перспективи цього напрямку та що варто зробити, розповів у рамках IX Всеукраїнській конференції «Молочний бізнес – 2016» незалежний експерт Михайло Павличенко.
За останні 50 років в ряді країн кооперація охопила майже всіх фермерів. У Швеції, Данії, Норвегії, Ісландії, Фінляндії кооперативи переробляють 90% товарного молока, у Нідерландах – 80%, у Канаді – більше 40%.
«Фінансові можливості домогосподарств є вкрай обмеженими. Дуже важко зібрати кошти на початок діяльності. У кооперативі має бути мінімум 100 членів, наслідком чого є малий вплив кожного окремого голосу при прийнятті рішень. Переважна більшість господарств ведуть дрібнотоварне виробництво, тому їх зацікавленість є низькою», - сказав Михайло Павличенко.
На думку експерта ідея молочарської кооперації не працює з таких причин:
«Масштабна кооперація домогосподарств неможлива без державної підтримки. Тому Україні варто взяти на озброєння найкращий досвід країн світу у цьому питанні, а саме, фінансування частини первинного капіталу за рахунок держави. Також необхідно компенсувати адміністративні та інші витрати у перші роки діяльності кооперативу. Крім цього, важливо забезпечити доступ до дешевих кредитів, надати пільги з оподаткування та консультативну підтримку», - зазначив Михайло Павличенко.
Експерт переконаний, що кооперація сприятиме самозайнятості сільського населення та стане найдешевшим способом вирішення кричущих соціальних проблем села.
agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/301689.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM