• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фумігацію зернових на експорт вдосконалять
    Опубликовано: 2016-11-17 15:30:00

    Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа провів робочу нараду з представниками компаній з проведення фумігації рослин та продуктів рослинного походження, які відправляються на експорт. Про це повідомляє прес-служба відомства.

    Голова Держпродспоживслужби наголосив, що проведення якісної та добросовісної фумігації вітчизняного збіжжя, що експортується з українських портів, надзвичайно актуальне і потребує додаткового врегулювання: «Адже ми всі прекрасно розуміємо, що якість наших зернових, яке ми продаємо за кордон, багато в чому залежить від його фітосанітарного стану. І якщо ми отримуємо сигнали від міжнародних партнерів про виявлення тих чи інших карантинних організмів у експортованому збіжжі, то це привід переглянути наші дії, більш скрупульозно підходити до процесу фумігації на всіх етапах та вжити можливі заходи для того, аби мінімізувати негативні наслідки».

    За його словами, неналежно проведена фумігація в окремих випадках є причиною того, що в експортних партіях української пшениці наші партнери виявляють карантинні живі організми. Як результат – Україна отримує нотифікаційне повідомлення про невідповідність продукції фітосанітарним вимогам країни призначення. А це несе загрозу заборон експорту вітчизняної продукції рослинного походження і може ускладнити процес міжнародної торгівлі.

    Учасники наради зійшлися на думці, що проблема має комплексний характер і її вирішення можливе при тісній комунікацій всіх учасників ринку.

    Зокрема, необхідно працювати над вдосконаленням існуючого законодавства щодо забезпечення дієвого контролю за обігом та застосуванням фумігантів. Потребує вивчення й питання доцільності запровадження ліцензування відповідної діяльності. Слід зазначити, що проблематику здійснення ліцензування підняли саме фумігаційні компанії, які вважають що це дозволить забезпечити належний державний контроль за процесом знезараження зернових під час його експорту.

    Також є потреба внести зміни до діючих інструкцій щодо перевезення таких вантажів морським транспортом та чітко окреслити дії командира та екіпажу корабля під час доставки зернових до місця призначення. Не менш важливим є налагодження більш тісної комунікації з міжнародними партнерами, що дозволить більшість питань вирішувати ще на початку переговорного процесу.

    За результатами зустрічі досягнуто домовленості у найближчий час провести нараду із піднятих питань за участю більш широкого кола суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють експорт та фумігацію рослин та продуктів рослинного походження, а також представників Держпродспоживслужби. До цього часу зацікавлені сторони зобов’язалися напрацювати спільні рішення, які забезпечать зменшення ризиків виявлення в експортованому зерні живих ентомологічних організмів.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.