• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціни на овочі: українцям обіцяють дешевий борщ
    Опубликовано: 2016-07-26 16:30:00

    Українці зможуть їсти дешевий борщ весь наступний рік, запевняють експерти ринку.

    Українці зможуть їсти дешевий борщ весь наступний рік, запевняють експерти ринку. "У минулому сезоні більшість овочів борщового набору виявилися більш ніж прибутковими - рентабельність перевищила 100%. У результаті багато фермерів помітно розширили посівні площі. Так що пропозиція овочів різко зросла, а по деяких позиціях спостерігається їхнє перевиробництво", - розповів керівник компанії "Агроаналіз" Вадим Дудка. "У цьому році буде зібрано один з найбільших урожаїв овочів борщового набору (картопля, капуста, морква, цибуля) за останні п'ять років, і це вже позначилося на цінах - вони знизилися на 40-60%", - доповнила колегу експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

    КАРТОПЛЯ. Площі під картоплею в Україні планомірно скорочувалися кілька років поспіль. За даними Держстату, якщо в 2012 році під них відвели 1,44 млн га, в 2013 - 1,39 млн га, в 2014 - 1,34 млн га, а в 2015 році - 1, 29 млн га. Але в нинішньому сезоні картопляні поля збереглися на рівні минулого року. Плюс - в основних регіонах, що спеціалізуються на цій культурі (центр і північний захід країни) не було особливих природних катаклізмів, які б загрожували майбутньому врожаю. Тому, на думку Дудки, загальний картопляний вал обіцяє виявитися, як мінімум, на рівні торішнього (20,8 млн тонн).

    Відповідно, немає особливих причин і для цінових стрибків. Більш того, за словами Дудки, ціни на молоду картоплю в Україні в цьому році почали знижуватися раніше звичайного - у травні замість червня. "Можна очікувати, що недорогими будуть і середні сорти. Цілком можливо, що ціни в порівнянні з минулим роком навіть знизяться", - додав експерт. На даний момент, за словами Гетьман, картопля подешевшала на 7%.

    За даними оптового ринку "Шувар" (Львів), щоденна пропозиція картоплі становить близько 2,3 тонни. При цьому мікроавтобус з коренеплодами (маса 3,5 тонни) повністю розпродає товар приблизно протягом 18 годин. На київському ринку "Столичний" картопля пропонується по 3-5 грн./кг.

    КАПУСТА. Фермерам, які зробили ставку на капусту, зараз набагато гірше, ніж тим, хто зробив ставку на картоплю. Цієї культурі зараз спостерігається, мабуть, найбільше перевиробництво. Якщо на тому ж "Шуварі" картоплі пропонується 2,3 тонни, то капусти 22 липня завезли рекордні 51,9 тонни. "Капусти настільки багато, і ціни на неї впали так сильно, що деякі фермери взагалі не хочуть витрачатися на її прибирання, вважаючи за краще гноїти її в полях", - пояснив Дудка.

    За його словами, деякі господарства пропонують капусту середніх сортів всього по 30 копійок/кг на умовах самовивозу, але навіть за такими низькими цінами її ніхто не бере. "Деякі господарства можуть реалізувати продукт в торгові мережі по 1 гривні/кг, але тільки "у навантаження" - якщо вони поставляють рітейлерам інший, більш ліквідний товар, ті погоджуються прийняти і капусту", - розповів експерт. Варто відзначити, що рік тому оптові ціни були вище в 1,5-2 рази. Знижуються і роздрібні прайси. На ринку "Столичний" капуста пропонується максимум по 2 грн/кг, що на третину дорожче, ніж в минулому році.

    МОРКВА. Уже три тижні стрімко знижуються ціни і на моркву. Ті, хто вирощував ранні сорти і додатково витрачався на те, щоб вкривати посіви, вже на межі рентабельності. На "Столичному" вартість моркви становить близько 5,5 грн/кг, але в регіонах її віддають по 4 грн/кг, а з полів і зовсім по 2-2,5 грн/кг. Причина та ж - масштабне перевиробництво. Пропозиція моркви на ринку "Шувар" стрімко зростає. Якщо 21 липня виставлялося на продаж близько 2,3 тонни, то вже наступного дня - більше 3 тонн. Попит же складно назвати високим. Середньостатистичний мікроавтобус товару (3,5 т) розпродається за 24 години (що на 6 годин більше, ніж авто з картоплею).

    Додатково фатальну роль зіграло також закриття експорту в Росію. "На відміну від картоплі і капусти, в РФ поставлялися значні обсяги нашої моркви. Замінити ж російський ринок вітчизняні фермери не зможуть, так як в ЄС собівартість моркви нижче, і наша продукція там в найближчому майбутньому навряд чи приживеться", - резюмували в "АгроАналізі".

    ЦИБУЛЯ. Найдорожчим в борщовому кошику нового врожаю ризикує опинитися цибуля. Зараз на ринку "Столичний" його пропонують по 4 грн/кг. Вибір товару на оптовому ринку "Шувар" просто величезний - його виставлено майже 148 тонн. Але ціни, швидше за все, будуть зростати. Справа в тому, що цибуля в Україні масово вражена хворобами. На півдні, а це основний цибульний регіон у країні, уражено вже 60-70% посівів, вони просто" вигорають "на очах". І вже зараз можна стверджувати, що з 15% полів не вдасться отримати якісний урожай, кажуть експерти.

    За їхніми словами, до осені на ринку різко збільшиться пропозиція цибулі: фермери спробують прилаштувати зіпсований урожай за будь-які гроші. Але ось якісної продукції буде мало, тому ціни на неї, швидше за все, виростуть. Втім, Гетьман каже, що площі під цибулею цього року розширилися найбільше, так що, як би сильно не постраждали посіви, пропозиція все одно буде величезною, а ціни - нижче, ніж минулого року.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.