• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На ринку молочних продуктів поки переважає негатив - експерт ФАО
    Опубликовано: 2016-07-25 12:30:00

    Фермерам радять не розраховувати на значне покращення ситуації.

    Незважаючи на стабілізацію світового ринку молочної продукції, радіти поки рано, вважає економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак. «Світовий ринок не ожив, а скоріше стабілізувався, але всі дуже зраділи, і говорять про відновлення. Але фундаментальні фактори лишаються дуже негативними», – підкреслює він.

    Основні фактори, що впливають на молочний ринок:

    1. Ціни на молоко в Україні продовжують падати, як і прогнозувалося ще в квітні-травні.

    За даними Автоматизованого балансу попиту та пропозиції молока від FAO/EBRD, ринкова ціна на молоко екстра класу станом на червень становить 5,90 грн за літр – тоді як у травні вона була 6,04 грн, квітні – 6,30 грн. Ціни на молоко вищого ґатунку повторюють динаміку – 5,76  грн за літр у червні, 5,90 грн – у травні, 6,14 – у квітні. Те саме з цінами на молоко першого ґатунку – 5,70 грн, 5,79 грн та 6,01 грн за літр відповідно.

    Динаміка цін на молоко за 1 півріччя 2016 року, грн

    2. Індекс умовної прибутковості виробництва молока України в червні впав до рекордно низьких позначок, навіть на 11% нижче минулорічного.

    Про це говорить динаміка зміни умовної прибутковості виробництва молока з початку наших спостережень, тобто з 2012 року. 

    Динаміка УМІ 2012-2016

     

    3. УМІ в липні завжди зростає.

    Але цього року скоріш за все впаде, зазначає Ярмак: "Ми про це сперечалися з переробниками - вони говорили, що в липні ціни почнуть відновлюватися, а я говорив, що будуть падати і далі. Але, можливо, на фоні позитиву, в кінці місяця щось таки зміниться на краще. Поки що негатив переважає".  

    Неважко зрозуміти, чому, додає експорт - експорт лишається незадовільно низьким, а часу, щоб позбавитися лишків, все менше: "Отже, продовжуємо шукати нові ринки збуту, працюємо над кооперацією, новими продуктами і т.п".

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.