• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експортери і влада разом визначать ліміт експорту зерна
    Опубликовано: 2016-07-13 15:30:00

    На думку міністра агрополітики Тараса Кутового, це дозволить уникнути різких і небажаних цінових коливань.

    Учасники зернового ринку домовилися з Мінагрополітики разом коригувати експорт зерна на основі реальних прогнозів та показників врожаю – 12 липня був підписаний відповідний  меморандум між міністерством та експортерами.

    Читайте також: ТОП-20 імпортерів українського зерна: у лідерах - Єгипет та Іспанія

    Сторони погодились узгоджувати балансові характеристики зернового ринку України – зокрема, для розрахунку граничних обсягів експорту зерна, гарантування продовольчої безпеки та незастосування експортних обмежень. Міністр агрополітики Тарас Кутовий впевнений, що домовленості дозволять досягти стабільності у ціноутворенні: «Не буде жодних кардинальних рухів цін, які не корелюються зі світовими цінами». Остаточних цін у меморандумі поки не відображено, оскільки немає ключових індикаторів урожаю, зазначив він, але запевнив, що для визначення показників плануються щомісячні зустрічі із представниками ринку.

    ДЕТАЛІ ДОКУМЕНТУ. Меморандум підписаний на 2016-2017 маркетинговий рік і складається із 6 статей. Перша передбачає безпосередньо узгодження граничних обсягів експорту, друга визначає, що граничні обсяги експорту погоджуються на основі балансу попиту і пропозиції зернових у поточному році. Перші показники планують визначити і зробити невід’ємною частиною документу до 15 вересня 2016 року. Далі сторони щомісячно коригуватимуть цифри до періоду збирання врожаю, за наслідками перезимівлі озимих зернових, проведення весняного посіву та вегетації рослин.

    Мінагрополітики зі свого боку здійснюватиме оцінку ситуації, моніторинг обсягів експорту та зможе ініціювати додаткові заходи держрегулювання у разі загрози продовольчій безпеці держави та у разі відхилення від зазначених обсягів. Стаття 3 зобов’язує міністерство щотижня інформувати сторони про обсяги експорту (як експортовані, так і поки невикористані), а також надсилати повідомлення сторонам про наближення критичних можливостей експорту щонайменше за два місяці до можливої зміни режимів зовнішньої торгівлі.

    Читайте також: Україна збільшила експорт зерна на 13%

    Стаття 4 зобов’язує вже експортерів інформувати міністерство у разі отримання запиту на експорт щодо перспектив продажу зерна, а після отримання повідомлення про припинення експорту виробники погодилися вжити необхідних заходів для інформування громадськості. Стаття 5 обмежує дію документу до 1 липня 2017 року та передбачає можливість його змінювати і доповнювати за погодженням сторін. Стаття 6 підкреслює, що взаємних фінансових зобов’язань сторони не мають.

    Документ підписали Тарас Кутовий від Мінагропрому та низка експортерів – зокрема, Андрій Гундер (Американська Торговельна Палата в Україні), Володимир Клименко (Українська Зернова асоціація), Леонід Козаченко (Українська аграрна конфедерація), Ганна Дерев’янко (Європейська Бізнес Асоціація), Алекс Ліссітса (Український Клуб Аграрного Бізнесу), Ганна Голодова (Міжнародна Асоціація торгівлі зерном та кормами – GAFTA),  Іван Томич (Асоціація фермерів та приватних землевласників України), Геннадій Новиков (Аграрний союз України) та Родіон Рибчинський (Громадська Спілка «Борошномели України»).

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.