• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна проводить переговори щодо збільшення квот на поставки продукції АПК до ЄС
    Опубликовано: 2016-06-25 17:30:00

    22 червня 2016 року у м. Брюссель Міністерство аграрної політики України спільно з Генеральним Директоратом Європейської Комісії провели круглий стіл аграрного бізнесу в рамках Аграрного діалогу ЄС – Україна, 2016. Участь у події взяли Тарас Кутовий, Міністр аграрної політики і продовольства України, інші представники міністерства, низка українських та європейських аграрних асоціацій та провідних аграрних компаній, повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

    Темою дискусії стало питання можливостей для бізнесу, проблем і очікувань від запровадження ПВ ЗВТ. Європейський Союз є одним із найбільш перспективних напрямків для вітчизняного аграрного бізнесу. У 2015 році до країн ЄС було поставлено 28% усього аграрного експорту України, а імпорт ЄС аграрної продукції з України за останні 10 років збільшився в 4 рази у вартісному вимірі. У зв’язку з цим українською стороною було запропоновано формат бізнес-діалогу між представниками громадянського суспільства України та ЄС на рівні профільних асоціацій, а також окремих компаній, які спільно з державними органами озвучили власний спільний погляд на розвиток взаємин.

    Ключовим питанням засідання стали підвищення рівня доступу на ринки ЄС для аграрної продукції з України. Важливим аргументом щодо нарощення експорту стали заборона Росією поставок української аграрної продукції та необхідність українським виробникам переорієнтувати експорт на інші країни. Обмеження торгівлі спричинило низку логістичних труднощів з експортом не тільки в Росію, а й до країн Центральної Азії, оскільки шлях до них пролягає через РФ, тому країни ЄС відіграють вагому роль у зовнішній торгівлі українською аграрною продукцією як найбільш пріоритетні ринки.

    У своїй доповіді «Інвестиційні можливості в АПК України» генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький, зокрема, розповів, що продукція АПК стала основним експортним товаром. У минулому році частка АПК в експорті сягнула 38%. Основою аграрного експорту є сировинна продукція. Внаслідок падіння цін на неї скорочується експортна виручка. Найбільший прогрес помічається у торгівлі з країнами Азії (зокрема, Китаєм). Водночас з країнами СНД (зокрема, Росією) обсяги торгівлі скорочуються.

    «Агропромисловий комплекс завжди відігравав важливу роль в економіці України, і в останні роки на фоні кризи в країні його значення зросло ще більше. У загальному експорті сільськогосподарська продукція за перші 5 місяців 2016 вже займає 41,3%. Також, у 2015 році частка сільського господарства у ВВП країни становила 12%. Тож питання підвищення рівня доступу вітчизняної агропродовольчої продукції на європейський ринок (як через механізм квотування так і через застосування механізму зменшення імпортних мит на позаквотову продукцію) дозволить нам не лише бути країною – експортером сировини, але й сприяти нарощуванню пропозиції на світовому ринку по низці товарів з доданою вартістю. Такі зміни, безперечно, будуть корисними як Україні, так і Європейському Союзу», - зазначив Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.