• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сільське господарство у 2016 році збереже пріоритетність інвестицій – Інститут аграрної економіки
    Опубликовано: 2016-06-16 14:08:55

    На фоні відносної незмінності обсягів інвестицій по економіці України капітальні інвестиції у сільське і лісове господарство за січень–березень 2016 року порівняно з відповідним періодом попереднього року зросли майже на 57%, поінформував завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.
    За даними Державної служби статистики України, на розвиток сільського господарства, мисливства і надання пов’язаних із ними послуг за перший квартал цього року було спрямовано 6768,8 млн грн, а лісового господарства і лісозаготівель – 176,7 млн грн. Це складає 13,5% вкладень в економіку, пояснив науковець.
    Крім того, капітальні інвестиції у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів також зросли – на 45,5% і становили 3261,4 млн грн.
    Це свідчить про інвестиційну привабливість агропродовольчого підкомплексу, зауважив експерт.
    За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, на одну гривню вкладень у харчову промисловість інвестиції в аграрне виробництво склали 2,08 грн. З огляду на циклічність змін інвестиційних пріоритетів в основні галузі АПК таке співвідношення між капіталовкладеннями яскраво характеризує стан пріоритетності сільського господарства, зазначив Микола Кісіль.
    За прогнозами Інституту аграрної економіки, пріоритетність інвестування сільського господарства, яка розпочалася з 2010 року, досягне максимуму у 2015–2017 роках. Потім вона буде поступово послаблюватися до 2025 року і тоді, за розрахунками науковців, співвідношення між інвестиціями у основні галузі агропродовольчого підкомплексу – сільське господарство та харчову промисловість – набуде рівноваги 1:1.
    Після 2025 року потреба в заміні наявних і створенні додаткових потужностей харчової промисловості переважить сільське господарство, що обумовить відповідну зміну інвестиційних пріоритетів.
    Отже, наразі в умовах пріоритетності інвестицій у сільське господарство слід створювати найкращі умови для її прояву, що дозволить досягти максимального макроекономічного ефекту, підсумував Микола Кісіль.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.