• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Польщі пропонують відстрілювати кабанів у заказниках в рамках боротьби з АЧС
    Опубликовано: 2016-05-03 18:30:00

    У Польщі виявлено черговий (91-й) випадок африканської чуми свиней у диких кабанів. Труп тварини був знайдений у гміні Беловежа (Хайнувський повіт, Підляське воєводство), на відстані близько 15 км від польсько-білоруського кордону.

    Підлясся — регіон, який особливо постраждав від кабанів. По-перше, тварини завдають шкоди посівам, по-друге — є переносниками африканської чуми свиней. Перший випадок цієї хвороби у кабанів в Польщі був зареєстрований два роки тому.

    Згідно зі звітами влади, кабанів стає менше, але з цим не згодні фермери і свинарі. Вони поставили під сумнів достовірність методики підрахунку тварин. «Шкода, заподіяна кабанами нашим полям, показує, що їх набагато більше, ніж у представлених даних», — стверджують вони. На думку фермерів, санітарний відстріл кабанів занадто спішний і не приносить очікуваних результатів, тобто значного зниження популяції.

    На думку Підляського сільськогосподарського самоврядування, проблемою є те, що в національних парках і природних заказниках створюються притулки, де кабани ховаються і неконтрольовано розмножуються. У пошуках їжі вони переміщуються потім на великі відстані.

    «Очевидно, як фермери ми за повагу до природи, і мова не йде про те, щоб проводити цей відстріл за допомогою мисливських клубів», — запевняє голова Подляської сільськогосподарської палати Гжегож Лещиньський. — «Тому ми вважаємо, що в природних заказниках повинні діяти відповідним чином відібрані і навчені служби, щоб відстріл проводився без шкоди для природи».

    У зв’язку з «кабанячою» проблемою Управління маршала Підляського воєводство долучилося до спроби пом’якшити її наслідки. Під час спеціальної зустрічі обговорювали труднощі співпраці між фермерами, мисливськими клубами і лісниками.

    Нагадаємо, міністр сільського господарства Польщі ще в лютому розпорядився про відстріл 40 тисяч кабанів у п’яти прикордонних східних воєводствах. Йдеться про те, щоб зменшити популяцію цих тварин до безпечного рівня — 0,5 кабана на 1 кв. км у смузі шириною 50 км уздовж східного кордону країни, хоч є думки, що навіть ця щільність занадто висока. Мисливський сезон розпочався 1 квітня.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.