• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відкрите звернення громадських професійних організацій
    Опубликовано: 2015-12-28 16:09:18

    Петро Олексійович, від імені представників аграрної галузі України закликаємо Вас накласти вето на проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходженнях у 2016 році» (реєстр. №3688). Даний закон з урахуванням внесених до нього поправок суперечить національним інтересам України: зберігає та підсилює нерівність платників податків, веде до розквіту корупції, знищення середнього та малого бізнесу, насамперед, фермерства; скорочення робочих місць.

    Виступаючи за скасування спеціального режиму ПДВ Уряд обіцяв відновити відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур. Однак, як стало ясно в ході обговорення законопроекту в парламенті, ці обіцянки виявилися обманом. Насправді Уряд навіть не планував відшкодовувати ПДВ в повному обсязі всім аграріям, як і іншим рядовим підприємцям. У бюджеті просто не передбачено достатньої для цього кількості коштів, відповідна стаття витрат була, навпаки, додатково скорочено на 6,6 млрд грн. Саме для вирішення цієї проблеми було запропоновано розділити публічний реєстр заявок на відшкодування ПДВ на дві частини, щоб забезпечити своєчасне відшкодування великим експортерам, а підприємствам котрі не ввійшли в число обраних відшкодовувати ПДВ за залишковим принципом. У результаті кулуарних торгів, що проходили за закритими дверима, дана пропозиція трансформувалося в поділ реєстру на підприємства, що відповідають критеріям автоматичного відшкодування і таким, що критеріям не відповідають, із збереженням таких корупційних підстав для виключення з числа «автоматників» як відсутність по місцю реєстрації та неподання відомостей.

    Фактично це позбавляє середніх і малих фермерів, а також їх об'єднання - кооперативи, можливості вчасного і в повному обсязі отримувати відшкодування ПДВ при експорті всієї своєї продукції, а не тільки зернових і технічних культур. 2 Також це зберігає можливості для вимагання хабарів та проявів корупції при формуванні реєстрів. Враховуючи все вищесказане, ми що нижче підписалися вважаємо неприйнятним скасування спеціального режиму ПДВ, до тих пір поки в законодавстві присутні норми, що дискримінують платників податків за формальними підставами і створюють підґрунтя для корупції, а також допоки Уряд на ділі не доведе, що він готовий і на практиці відшкодовує ПДВ вчасно і в повному обсязі.

    Слід зазначити, що зазначеним Законом буде порушено статтю 13 Конституції України, відповідно до якої держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, а усі суб'єкти права власності рівні перед законом. У зв'язку з цим, а також враховуючи положення статті 102 Конституції України, згідно з яким Президент України є гарантом додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина просимо Вас, шановний Петре Олексійовичу, застосувати право вето до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.