• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експерт розповів про причини підвищення мінімальних цін на цукор
    Опубликовано: 2015-11-04 12:40:55

    Мінагропрод ініціює підвищення мінімальних цін на цукор із цукрового буряку на 40,65% до 9,078 тис гривень за тонну на 2016-2017 маркетинговий рік.

    Про це сказано в оприлюдненому на сайті Мінагрополітики проекті постанови Кабінету Міністрів.
    Як пояснює експерт ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінський, Україна в наступному році може зіткнутися з майже порожніми залишковими складами цукру. І, за відсутності додаткового посіву цукрового буряку, варто очікувати подальшого зростання цін.

    Наразі, за його словами, нестачу виробництва дозволяють покрити перехідні залишки з 2014–2015 маркетингового року – це приблизно 500 тис. т.

    В Україні, за його словами, посіви цукрового буряка зменшилися майже на 30 %. Відповідно, у нинішньому сезоні виробництво цукру становитиме 1,2 млн т, що приблизно на 42 % менше за минулорічний показник. Як прогнозують в асоціації «Укрцукор», у цьому 2015–2016 маркетинговому році його виробництво скоротиться ще на 50–100 тис. т, тоді як попит на внутрішньому ринку має становити близько 1,57 млн т (дані Мінагрополітики).

    Він додає, що квоти на експорт Україна вже використала, тому, цілком вірогідно, на внутрішньому ринку утвориться дефіцит пропозиції. Це також вплине як на вартість самого цукру, так і на ціну продукції, яка в структурі виробництва має таку ж складову, – насамперед ідеться про кондитерські вироби. «Крім того, Уряд скасував державне регулювання цін на цукор, тож, ми отримуємо всі передумови, аби ціни на цукор у найближчій перспективі тільки зростали», – резюмує фахівець.

    ​«Із початку жовтня на біржі в Нью-Йорку березневі ф’ючерси на цукор підвищилися в ціні за фунт на 11 % (до 14,43 цента), що є максимальним приростом вартості серед усіх 22 сировинних товарів. Згідно з прогнозами International Sugar Organization (ISO), через негативний вплив природного феномена Ель-Ніньо урожай цукроносних культур знизиться в наступному сільгоспроці, а дефіцит підвищиться більш ніж удвічі – до 6,2 млн тонн», – резюмує Вігірінський.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.