• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зростання виробництва продукції рослинництва у 2015 році сповільниться – Інститут аграрної економіки
    Опубликовано: 2015-02-17 08:48:25

    Навіть за оптимістичним сценарієм валова продукція рослинництва може зрости цього року лише на 0,7% і досягти 180,0 млрд грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

    За його словами, це зумовлено високою порівняльною базою 2014 року та проблемами нинішнього року: спад в економіці, зменшення виробництва в районах бойових дій, менш сприятливими умовами закупівлі окремих культур та ін.

    За середнім варіантом обсяги валового виробництва сільськогосподарських культур можуть знизитись порівняно з 2014 роком на 2,8%.

    За оптимістичним варіантом цього року прогнозується збільшення виробництва зернових і зернобобових культур майже на 4%. За середнім – майже на рівні 2014 року (99,1%), за песимістичним – 94,4% до 2014 року.

    Прогнозовані об’єми виробництва пшениці перевищують рівень 2014 року на 1,8%, тоді як за середнім сценарієм недобір може становити 2,7%, а за песимістичним – 7,3% проти результатів минулого року.

    За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, виробництво кукурудзи зросте. Воно може перевищити показники 2014 року майже на 11% – за оптимістичним, на 6% – за середнім варіантом. І навіть за песимістичним прогнозом валовий збір кукурудзи буде на 1% більше, ніж минулого року.

    У зв’язку зі зменшенням посівних площ прогнозується зниження обсягів виробництва ячменю: на 8,4% за оптимістичним варіантом, на 13,0% – за середнім і на 17,5% – за песимістичним.

    Виробництво насіння соняшнику за оптимістичним варіантом зросте на 4,2%, за середнім – на 1,4%. І лише за песимістичним зменшиться на 1,5%.

    Внаслідок зменшення площ очікується зниження обсягів виробництва цукрових буряків: за оптимістичним варіантом – на 21,9%, за середнім – майже на чверть (на 24,5%), а за песимістичним – на 27,1% порівняно з минулорічними показниками.

    Обсяги виробництва картоплі і овочів за оптимістичним варіантом збережуться на рівні 2014 року, тоді як за середнім та песимістичним – зменшаться на 2,5% –7%.

    Ще менше буде зібрано плодів та ягід – 90,7–96,3% до очікуваних у 2014 році.

    Прогнозується зниження виробництва винограду до 0,4 млн т.

    Таким чином, 2015 рік стане черговим випробуванням для виробників рослинницької продукції, обсяги якої останні року стабільно зростали, підсумував Юрій Лупенко.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.