• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ГАЗОВІ ВІЙНИ З РОССІЄЮ: ЩО ЧЕКАЄ НА ФЕРМЕРІВ НИНІШНЬОЇ ОСЕНІ?
    Опубликовано: 2014-07-25 19:43:32

             Задля підвищення урожайності якісні добрива необхідні так само, як чисте повітря, вода або сонце. Якщо ж на продукцію необхідна певна кількість азоту, калію або фосфору, то аж ніяк не може фермер виростити хороший врожай  не вносячи достатню кількість поживних речовин.

             Картопля, на приклад, на 10 т урожаю використовує 56 кг азоту. Якщо хочете отримати більше за 50 т, потрібно його дати майже 300 кг. Так, у ґрунті того азоту близько 60 - 70 кг, але решту потрібно додавати

    Але зі зростанням цін на блакитне паливо, яке використовується у виробництві добрив, ситуація радикально змінилася. Від цін на газ, а також у зв’язку з девальвацією національної валюти зросла і собівартість добрив. Але ще більші проблеми чекають фермерів від того, що Росія припинила постачання газу на потреби України. А це викличе повну зупинку заводів – виробників азотних добрив.

    Інший бік цієї проблеми – відсутність газу для опалення приміщень, теплиць, сушки зерна та ін..

    Який же вихід з цього скрутного становища? Чим замінити газ, де брати добрива, або ж що використовувати для підживлення рослин?

    Ситуація складна, але певні шляхи виходу з неї є.

     В енергетиці – це значний потенціал основних видів відновлюваних джерел енергії, хоча на даний час вони становлять досить незначну частку в загальному енергобалансі держави. Лише біомаса, як паливо, використовується в обсязі лише близько 1 млн. тонн умовного палива, тому значна кількість біомаси, придатної для виробництва енергії, знищується або вивозиться на звалища. Сумарні ресурси основних видів біомаси, придатної для енергетичного використання, за сучасних обсягів господарської діяльності в Україні, становлять близько 20 млн. тонн умовного палива на рік.
             В забезпеченні добривами – для невеликих господарств взагалі проблеми може не існувати.  
    Навіть органічні добрива, які використовують деякі фермери для грунту, зокрема гній, сечу тварин, торф, пташиний послід, компости тощо мають чимало азотних речовин. Фермери, які займаються органічним землеробством азотні добрива у вигляді порошку або гранул взагалі не використовують.

    Для великих господарств, які виробляють продукцію у промислових масштабах необхідно шукати інші шляхи вирішення проблеми підживлення рослин. Можливо, як варіант, створення обслуговуючих кооперативів для закупівлі оптових партій добрив у постачальників з інших країн.

    Всі ці питання фермери та кооператори планують обговорити на початку вересня, на Всеукраїнських зборах лідерів фермерського руху, на які запрошуються голови обласних та районних Асоціацій фермерів, голови сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, власники особистих селянських господарств та фермери, яким не байдужі питання розвитку фермерського руху. Ці збори відбудуться під час проведення сільськогосподарської виставки «Фермер України 2014» у місті Києві з 10 по 12 вересня 2014 року.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.