• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна зможе відмовитися від податкових пільг для сільського господарства у 2025 році – УАА
    Опубликовано: 2014-07-10 13:20:15

    Україна зможе відмовитися від податкових пільг для сільського господарства у 2025 році. Про це заявив Головний аналітик Української аграрної асоціації (УАА) Мар’ян Заблоцький під час засідання третього Всеукраїнського аграрного форуму, яке сьогодні відбулося в Клубі Кабінету Міністрів України.  

    «Спецрежим оподаткування дозволив за останні 10 років збільшити долю АПК в українському експорті з 11% до 27%. Питання не в тому, чи потрібен сьогодні українському АПК спецрежим – він однозначно потрібен. Питання в тому, коли настане той момент, коли його можна буде хоча б частково скасувати» – заявив Заблоцький.

    Експерт нагадав, що на відміну від США, ЄС і Росії, де прямі субсидії сільському господарству становлять від 12% до 21% від вартості продукції, в Україні майже не фінансуються прямі дотації з бюджету. При цьому сільгоспвиробники все ще страждають від корупційних поборів, відсутності достатньої кількості елеваторів та зерновозів, наявності застарілої техніки, високих ставок по кредитах, цінового регулювання всередині країни та ін.

    «Перед тим як серйозно обговорювати можливу відміну податкових пільг, слід забезпечити досягнення певного рівня впровадження нових технологій та розвитку інфраструктури галузі, які б могли дозволити українським аграріям без підтримки конкурувати навіть із субсидійованими фермерами з інших країн» – вважає Заблоцький.

    Україні потрібно принаймні вийти на середньоевропейську врожайність по основних культурах. Розрахунки Української аграрної асоціації показують, що при збереженні поточних темпів росту врожайності Україна наздожене країни ЄС по цьому показнику приблизно у 2025 році. Але для цього необхідно збільшити інвестиції  в українське сільське господарство, та, відповідно, продовжити дію спеціального режиму оподаткування.

    В УАА підкреслюють, що у 2014 році податкове навантаження на АПК зросло, порівняно з 2007 роком, на 18 млрд. грн. на рік (за рахунок скасування пільги по сплаті податків на фонд оплати праці, неповернення ПДВ при експорті зерна, підвищення фіксованого сільгоспподатку), в той самий час бюджетні дотації для галузі знизились на 7 млрд. грн.

    За підрахунками профільних асоціацій, у разі скасування Верховною Радою податкових пільг для сільгоспвиробників, втрати аграріїв складуть близько 15 млрд. грн. Вирощування зерна за таких умов для більшості аграрних підприємств буде збитковим. АПК приносить до державного бюджету понад 40 млрд. грн. на рік – обсяг цих податків однозначно скоротиться у разі падіння врожаю зерна.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.