• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • С 1 октября 2014 г. возмещение НДС при экспорте зерна и семян масличных будет осуществляться только их производителям при вывозе самостоятельно выращенной продукции
    Опубликовано: 2014-03-31 15:06:16

    С 1 октября 2014 г. возмещение НДС при экспорте зерна и семян масличных (кроме сои) будет осуществляться только их производителям при вывозе самостоятельно выращенной продукции.

    Вчера, 27 марта 2014 г., на вечернем голосовании Верховная Рада Украины приняла Закон "О предотвращении финансовой катастрофы и создания условий для экономического роста Украины" (регистрационный номер 4576).

    Этим законом предусматривается, что с 1 октября 2014 г. пункт 15-1 Налогового кодекса Украины вступает в силу в следующей редакции.

    "15-1. Тимчасово до 1 січня 2016 року від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами - виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників, а також крім постачання таких зернових та технічних культур Аграрним фондом у разі їх придбання з податком на додану вартість.

    Операції з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур, зазначених в абзаці першому цього пункту, звільняються від оподаткування податком на додану вартість, крім вивезення сільськогосподарськими підприємствами – виробниками таких зернових та технічних культур, вирощених на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у їх власності або постійному користуванні на дату такого експорту.

    При формуванні податкового кредиту по придбаних та/або виготовлених необоротних активах, які одночасно використовуються в оподатковуваних і не оподатковуваних податком на додану вартість операціях, зазначених у абзацах першому та другому цього пункту, норми статті 199 цього Кодексу не застосовуються, сплачені (нараховані) суми податку на додану вартість по таких необоротних активах включаються до податкового кредиту.

    Норми цього пункту не застосовуються до операцій з постачання зернових культур товарної позиції 1006 та товарної підкатегорії 1008 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД і такі операції оподатковуються податком на додану вартість у порядку, встановленому цим Кодексом".

    Нас интересует дальнейшая судьба возмещения НДС экспортерам зерна.

    С 1.01.2014 по 30.09.2014 сохраняется возмещение экспортного НДС всем категориям экспортеров (производителям, первым покупателям и трейдерам) зерновых и масличных культур. Но с 1.10.2014 г., согласно новой редакции п. 55-1 НК, отменяется возмещение НДС всем экспортерам зерна и семян масличных (кроме сои), кроме сельскохозяйственных предприятий, непосредственно экспортирующих объемы зерна и семян масличных, которые они самостоятельно произвели.

    Относительно семян масличных: с 1 октября измненеия коснутся только семян подсолнечника и рапса.

    Неоднозначной является формулировка "вирощених на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у їх власності або постійному користуванні на дату такого експорту". Некоторые эксперты считают, что она не относится к продукции, выращенной на арендованных землях.

    Инф. proagro

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.