• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Банки можуть зменшити відсотки по агрокредитам, якщо допоможе держава – експерт
    Опубликовано: 2013-12-06 11:30:00

    Банки готові кредитувати ті сфери діяльності, де присутність держави буде зменшувати ризики. Так під час прес-конференції прокоментував питання можливості здешевлення кредитів для сільського господарства президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

    «Ми маємо великий досвід кредитування АПК, починаючи з 2000 року. Записали 1 млрд. грн. в бюджеті на зменшення кредитних ставок, отримали 10 млрд. грн. приросту кредитування. Завели 10 млрд. грн. на зменшення ставок, отримали 100 млрд. грн.», – наголосив Сугоняко.

    За словами експерта, банки готові робити привабливіші кредитні пропозиції, якщо в держбюджеті є відповідні кошти на компенсацію і зменшення ризиків. У бюджеті цього року на зменшення ставок кредитування АПК якщо і є кошти, то 200 – 300 тис. грн. при цьому, навіть якщо є такий рядок в бюджеті, тих коштів не дали. Тому на сьогодні українські банки готові давати кредити під 30%, але їх аграрії не захочуть брати.

    В свою чергу заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат України Степан Кубів відзначив, що український аграрний сектор потребує довгострокових кредитів на модернізацію. Однак, враховуючи існуючі ризики, вітчизняні банки не готові фінансувати подібні проекти.

    «Якщо говоримо про сільське господарство, ми маємо говорити про модернізацію галузі. А модернізація, це свідоме кредитування від 5 років і більше. Навіть якщо беремо птахівництво, то кредитування на модернізацію складає 1 – 2 роки. Якщо ж брати свинарство до 4 років, а велику рогату худобу – до 7 років», – зауважив Кубів.

    При цьому політик додав, що на сьогодні практично немає банків, які готові на такі проект кошти під низьку кредитну ставку, бо ціна ставки кредиту, це ціна ризику.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.