• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украина движется к финансовой пропасти, - американский экономист
    Опубликовано: 2013-11-28 22:57:58

    Долар підскочить до дев’яти з половиною, а то й десяти гривень, якщо Україна не підпише Угоду про асоціацію з ЄС цього тижня у Вільнюсі. Такий прогноз відомого американського екноміста, старшого наукового співробітника Інситуту міжнародної економіки імені Петерсона – Андерса Аслунда.

    Він – колишній економічний радник українського, російського та киргизького урядів, випускник Оксфорда і викладач Стокгольмської школи економіки. Майбутнє України в цифрах на багато років Андерс Аслунд розкладає по поличкам за лічені хвилини. Каже, в разі не підписання Угоди про асоціацію з ЄС на Україну чекає – фінансовий колапс.

    "Україна рухається до фінансової прірви. Золотовалютні резерви ще у вересні 2011-го складали 38 мільярдів доларів. А нині ця цифра удвічі менша. Дефіцит України по поточним рахункам складає 8% від ВВП, а це дуже багато. Росте дефіцит державного бюджету. Цей уряд веде країну на дно", - говорить старший науковий співробітник Інситуту міжнародної економіки імені Петерсона.

    Якщо не підняти долар до дев’яти з половиною-десяти гривень – почнеться затяжна фінансова криза. Уникнути її можна, отримавши доступ до європейського ринку. Він удесятеро більший за ринок Росії – каже Аслунд.

    "У разі підписання Угоди з ЄС, український експорт зросте майже на половину в довгостроковій перспективі. Від підписання Угоди Україна, як держава, тільки виграє. Єдиний потенційний мінус – Угода обмежить свободу дій Президента. Він буде змушений керуватися законами, а не власними бажаннями".

    Кілька днів тому прем’єр Микола Азаров заявив, аби українська економіка відповідала європейським стандартам – за десять років на модернізацію треба витратити щонайменше 150 мільярдів євро. У той час, як ЄС готовий давати лише по мільярду на рік. Такі розрахунки Андерс Аслунд вважає хибними.

    "Прем’єр-міністр Азаров може бути правим у цифрах, якщо він говорить про вступ України до Євросоюзу. Тобто, стільки коштує реформування абсолютно всієї системи законодавства. Включно зі стандартами по захисту навколишнього середовища – це найдорожчий пункт. Але зараз же не йдеться про вступ України до ЄС. На часі лише Угода про асоціацію", - зазначає Аслунд.

    Більше того, Аслунд дивується тезі Миколи Азарова про нові вимоги від Міжнародного валютного фонду. Днями український прем’єр заявив, що умови МВФ для отримання Україною нового кредиту стали останньою краплею, що змусила уряд взяти паузу в курсі на євроінтеграцію.

    "Ці два процеси абсолютно не пов’язані. Міжнародний валютний фонд – це неполітична організація. Аби отримати новий кредит – треба виконати всього три вимоги, які відомі українській владі уже давно. Перше – лібералізувати курс обміну валют. Це спричинить певну девальвацію національної валюти", - говорить Аслунд.

    "Але краще хай вона буде контрольована, тоді це буде 20 відсотків, а не 50. Друге – нормалізувати ціни на газ, і останнє – зменшити дефіцит держбюджету. За останні три роки український уряд не зробив нічого, аби виконати хоч одну умову", - додає економіст.

    Те, що підписання Угоди з ЄС і отримання нового кредиту від Міжнародного валютного фонду жодним чином не пов’язані – підтвердив сам МВФ у письмовому коментарі. І перелічив три уже відомі необхідні умови.

    Анастасія Бабенко

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.