• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украине предстоят огромные сложности
    Опубликовано: 2013-11-27 07:21:26

    Непідписання Угоди про асоціацію з ЄС може призвести до чергового витка проблем з гривнею, - заявив фахівець з продажу боргових зобов'язань компанії Dragon Capital Сергій Фурса в ефірі радіостанції «Голос Столиці».
    Добре зараз, погано потім. Рейтингове агентство Moody's вважає, що призупинення Україною підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС ускладнить впровадження країною позитивних змін в економічній та інституційній сферах, і це негативно позначиться на її кредитоспроможності в довгостроковому періоді. При цьому в Moody's також вважають, що відстрочка планів щодо підписання Угоди про асоціацію знижує рівень фінансових ризиків у короткостроковій перспективі.

    «Голос Столиці»: Що змінилося на фінансових ринках з минулого четверга? Як інвестори не на словах, а на ділі відреагували на сюрприз від Кабміну?

    Сергій Фурса: Інвестори дізналися про сюрприз від Кабінету міністрів, але ніхто ж не думав, що ми відмовляємося від євроінтеграції просто так – думали, що у нас є угода з Росією, включаючи дешевий газ і якісь кредити до 2015-го року. Відповідно, у нас немає ризику дефолту, тому що гроші мають прийти, і інвестори почали купувати. Якщо ми говоримо про єврооблігації, там минуло кілька сильних хвиль покупок. Особливо різкого зростання цін не було, але ціни росли. Це стосувалося як коротких суверенних єврооблігацій, так і «Нафтогазу». Зараз ці покупки вже вщухли, оскільки саміт дедалі ближче, а нічого на папері у нас не підписано.

    «Голос Столиці»: Тобто чим ближче до самої події, в умовах, коли деталі не з'являються, в інвесторів з'являється нервозність?

    Сергій Фурса: Нервозність, втома, нерозуміння. Тому що всі бачать, що українська влада продовжує торгуватися, але результату торгів не видно. І всі чудово розуміють, що якщо є якісь умови від росіян, то їх потрібно зафіксувати до Вільнюса, бо після Вільнюса такі умови вже навряд чи можна буде отримати.

    «Голос Столиці»: А якщо наступного понеділка не буде ані підписання Угоди, ані хоча б однієї домовленості, ніяких гарантій, жодних коштів, - що тоді буде з настроями інвесторів?

    Сергій Фурса: Я думаю, що ми побачимо якісь певні продажі, надія житиме, але це точно не поліпшить настрої інвесторів, це однозначно. Наскільки вони занепокояться, судити наразі важко. Але настрій не поліпшуватиметься – це точно.

    «Голос Столиці»: Але навіть якщо інвестори занепокояться, дохідність за українськими єврооблігаціями виросте, і якщо не вийде в українського уряду позичати гроші на ринках, в такому разі чи говоримо ми про якісь ризики дефолту?

    Сергій Фурса: Говорити про якийсь зовнішній дефолт зараз навряд чи можна, оскільки все-таки гроші на виплати знайдуться. Питання в тому, наскільки це сильно вплине на внутрішній ринок. Ми точно так само бачимо, що поки у нас існує такий тиск, у нас існує ризик девальвації, ризик боротьби з девальвацією. Я думаю, що у нас можливий черговий виток проблем з гривнею, і тиск на гривню, у разі, якщо ми не отримаємо ні одного, ні іншого. Тому що російська угода точно знімала тиск з гривні. Відсутність цієї угоди – це вже погано: у нас залишається і дорогий газ, і потреба рефінансувати якимось чином кредити, тобто тиск на резерви залишиться. Дефолт навряд чи, але складнощі точно будуть, і ніякого економічного зростання і т.д.

    До слова, нещодавно в інтерв'ю радіостанції «Голос Столиці» керуючий інвестиційної компанії Іван Угляниця заявив, що на початку наступного року прибутковість українських єврооблігацій має знизитися.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.