• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Что будет с украинской промышленностью в случае подписания Соглашения с ЕС
    Опубликовано: 2013-11-26 08:03:51

    Підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у нинішньому варіанті становить певні ризики для української промисловості.

    Таку думку висловила завідувач відділу економічного зростання і структурних змін Інституту економіки і прогнозування НАНУ Лідія Шинкарук у коментарі Укрінформу.

    "Для промисловості, швидше за все, будуть певні негативні чинники, оскільки продукція неконкурентоспроможна. І всі розуміють, що в даних умовах неконкурентоспроможна продукція буде витіснена з українського ринку. Добре це чи погано? Це питання двояке. Добре в тому, що зайде конкурентоспроможна продукція (із зовнішніх ринків. - Ред.), але погано в тому, що будуть витіснені наші вітчизняні товаровиробники, втрачені робочі місця і доходи населення", - сказала вона.

    При цьому експерт зазначила, що позитивні наслідки від підписання Угоди про асоціацію з ЄС також існують. "Це позитив для судової влади, і буде певний позитив для зростання торгівлі", - сказала вона.

    На думку Шинкарук, Україні варто продовжити переговори з Євросоюзом про механізми компенсації ризиків для вітчизняної економіки. Зокрема, вона нагадала, що ЄС виділяє певні кошти всім новим членам для адаптації стандартів, технічних регламентів, екологічних і фітосанітарних норм.

    "Ми не претендуємо на членство в ЄС - ми лише підписуємо асоціацію. Але наші зобов'язання є надзвичайно глибокими і відповідальними. І, зважаючи на те, що Україна не є настільки розвинутою, як Німеччина і багато інших країн Європи, бажано було б, щоб Україні також виділяли певну допомогу на адаптацію нашого законодавства - не тільки того, яке стосується виробництва, а і взагалі - і судочинства, і так далі", - зауважила експерт.

    За її словами, українській економіці буде надзвичайно важко самотужки привести стандарти та технічні регламенти до європейських норм. Як приклад вона навела Польщу, котра змогла упоратися лише завдяки фінансовій допомозі Євросоюзу і списанню всіх попередніх боргів.

    "Тому, в принципі, загальноприйнятим є те, що повинні бути оговорені певні умови, за яких мають бути нам виділені також певні кошти для адаптації", - підсумувала Шинкарук.


    Максим Баженов

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.