• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинский агросектор уже одной ногой в Европе
    Опубликовано: 2013-10-29 04:34:08

    Щоб продавати на внутрішньому ринку і на експорт якісну муку, потрібно мати якісну сировину для її виготовлення. Схоже, у цьому році проблем із зерновими не буде: за прогнозами Міністерства аґрарної політики і продовольства, урожай зерна в Україні цього року досягне 60 млн тонн проти 46,2 млн тонн в 2012 році.
     

    В Україні цього року очікується рекордний урожай: зокрема, зернових і зернобобових нині намолочено вже понад 50 млн т, при цьому необробленими лишаються ще близько 13% засіяних цими культурами площ.
     

    Високі цьогорічні врожаї стали наслідком не просто сприятливих погодних умов, але й кількох інших факторів. Українські аґрарії протягом останнього 10-річчя підняли культуру землеробства на якісно новий рівень, оновивши парк техніки й навчившись використовувати велику кількість нових технологій. Вітчизняні та закордонні інвестори реконструювали і ввели в дію велику кількість елеваторів (зокрема, на річкових терміналах) та об’єктів транспортної інфраструктури, а це дає можливість щороку відправляти дедалі більшу кількість зерна на експорт. Принесли результати й зусилля уряду з поліпшення інституціонального клімату в аґропромисловому комплексі.
     
    За кілька останніх років в аґрарній галузі стався справжній кваліфікаційно-освітній прорив, тому невпинно поліпшуються якість робіт, дбайливість і відповідальність виконавців. Дедалі менше зерна залишається на полях не тільки тому, що селянські господарства закуповують нову техніку, у т.ч. закордонну, але й тому, що її опановують десятки тисяч комбайнерів, механізаторів, трактористів, водіїв, механіків, які прагнуть саморозвитку.
     
    Успіхи українського аґрарного сектору помітні також у порівнянні з іншими державами. Зокрема, у сусідній Російській Федерації цього року буде зібрано менше 90 млн т зерна (як прогнозувалося раніше) при набагато більших засіяних площах і більшому рівні державних дотацій на підтримку аґрарного виробництва. Можна згадати, що у 2012 році російські хлібороби зібрали лише до 70,9 млт т зерна. При цьому через дощі якість цьогорічного російського зерна буде гіршою у порівнянні з торішньою. Натомість у 2013 році в Росії очікуються рекордні врожаї кукурудзи (понад 10 млн т) і соняшника (понад 11 млн т).
     
    У Білорусі в 2013 році розраховують зібрати більше 9 млн т зернових (з урахуванням кукурудзи) і повністю забезпечити себе фуражним зерном. Середня врожайність при цьому складе 33 ц/га. Найголовнішим фактором, що стримує зростання врожаїв, фахівці вважають погодні умови: цього року на ситуацію в аґросекторі серйозно вплинула зима, після якої мав місце недобір урожаю озимих зернових культур.
     
    На тлі Росії й Білорусії український аґросектор демонструє переважно європейські тенденції в розвитку сільського господарства — зростання врожайності та збору зерна. Зокрема, згідно з експертними оцінками, у 2013 році середня врожайність м’якої пшениці складе 57,4 ц/га (на 6% краще результатів попереднього сезону й середньорічного показника за останні 5 років — 56,3 ц/га).
     
    Урожайність кукурудзи у порівнянні з 2012 роком може зрости на 13,7% — до 68,8 ц/га (проти 60,5 ц/га у 2012 році й 69,8 ц/га за останні 5 років). Для ячменю підвищення складе 10,25% — до 48,4 ц/га (проти 43,9 ц/га у 2012 році й середньому показнику за останні 5 років на рівні 43,9 ц/га). До речі, при сприятливих погодних умовах урожайність основних зернових культур у Євросоюзі, швидше за все, підвищиться ще істотніше.
     
    Водночас, незважаючи на успіхи, Кабмін розробив план щодо постачання аґраріям у найближчі 5 років більше 10 тис. сучасних комбайнів і 20 тис. тракторів. Щоб забезпечити село високоефективною технікою вітчизняного виробництва, уряд визначив оптимальну частку іноземних деталей у національній сільгосптехніці. Надалі це допоможе нашим машинобудівним підприємствам опанувати виробництво комплектуючих світового рівня для власної інноваційної сільгосптехніки.

     

    Источник

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.