• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НБУ заставит украинцев забрать доллар из банков
    Опубликовано: 2013-09-22 06:03:49

    Прибутковість валютних інвестицій через комерційні банки значно впаде найближчим часом, оскільки Національний банк України (НБУ) підняв планку обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7%, йдеться в повідомленні регулятора.

    Таке рішення правління Національного банку України закріплено в постанові від 19.09.2013 № 371 Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку, яке починає діяти з 30 вересня 2013 року.

    Документом також передбачена оптимізація активів, які банки можуть зараховувати в покриття обов'язкових резервів.

    За словами заступника директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олександра Арсенюка, такі заходи покликані, по-перше, збалансувати стан ліквідності банківської системи в період сезонних коливань попиту і пропозиції на гроші. Крім того, цей крок, за його словами, слід розцінювати, як один з чергових заходів у кампанії НБУ за дедоларизацію. Арсенюк відзначив успіхи в цьому напрямку, підкресливши, що рівень доларизації (відношення депозитів в іноземній валюті до обсягу грошової маси) в Україні з початку року зменшився на 3,4 % - до 28,7 %. Також, вважають у Нацбанку, постанова посприяє розвитку фондового ринку.

    Наємо, що, згідно з іншою постановою НБУ, валютні грошові перекази фізосіб (здійснювані з рахунку на рахунок) повинні автоматично переводиться в гривню. Як повідомлялося , це може ускладнити продаж авто та нерухомості.

    Однак цілі, котрі пропагує Національний банк України досягнуті не будуть через загальну недовіру населення до влади та макроекономічної ситуації в країні. Навпаки, в Україні сформується значний тіньовий валютний ринок і долари із банків підуть на даний ринок, а грошові перекази буду проводитись іншими шляхами. Таким чином, дане нововведення НБУ тільки підірве депозитну базу комерційних банків в Україні.

     

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.