• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украине пророчат полный коллапс
    Опубликовано: 2013-08-18 00:25:05

    Для забезпечення динамічного економічного зростання, оптимальний розмір інвестицій повинен складати 25-30% від ВВП. В Китаї він складає близько 40%. В Україні ж кардинально протилежна ситуації повідомляєЕкономіст.

    Економіст Василь Юрчишин відзначає, що рівень інвестицій у структурі ВВП впав до критичного рівня.

    Україна стоїть на краю інвестиційної прірви. Про це сказав на круглому столі "Економіка Незалежності. Досягнення та втрачені шанси" директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

    "У країни немає ресурсів ні для розвитку інвестиційного спрямування, ні для інноваційного, ні для якого іншого напряму. Рівень інвестицій у структурі ВВП впав до критичного рівня, - до 18%. Це можна порівняти з латанням доріг, коли закочують дірки, а не будують нову дорогу ", - зазначив експерт.

    На думку Юрчишина, при формуванні української економіки на першому місці стоять не економічні передумови, а політичні складові. "Влада так і не навчилася виводити економіку з шокових станів. І сьогоднішня ситуація торгових воєн це підтверджує", - додав він.

    Аналізуючи розвиток української економіки за часи незалежності, він підкреслив: "Сьогодні у нас відсутні будь-які структурні зміни. Перший шок був наприкінці 90-х. Тоді, після стрімкої девальвації, економіка почала змінюватися, тоді активніше пішов розподіл економічної активності, економіка стала більш відкритою. Після стрімкої девальвації Україні вдалося втримати позитивне зовнішнє торгівельне сальдо. Але що ми бачимо зараз: після шоку 2008 року, коли гривня обвалилася з 5 до 8, спостерігаємо відсутність будь-яких структурних змін".

    На думку Юрчишина, це призвело до того, що "ситуація повертається назад".

    Він пояснив: "З цього можна зробити один негативний висновок про те, що, по суті, влада не навчилася саме стимулювати чи виводити економіки із шокових станів. І сьогоднішня ситуація із елементами торговельних воєн в стосунках з Росією лише підтверджує те, що ситуація жодним чином не зможе бути покращена".

    "Великі проблеми полягають в тому, що хоч після кризи вже пройшло п'ять років, але по суті риторика сьогодні залишається дуже подібна до тої, яка була у докризовий період. Тоді багато говорили про позитивні умови торгівлі, надлишкові виробничі потужності, приплив капіталу, приплив кредитів і решта. По суті, зараз цього всього не може бути. Зараз не можна сподіватися на капітал чи монетарну експансію. Але поведінка і певні висновки та рекомендації влади якраз стосуються того, що знову намагаються задіяти чинники, жоден з яких працювати не буде. Експортна модель економік, які розвиваються не буде працювати у посткризовий період так, як працювала у докризовий", - пояснив він.

     

    osp-ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.