• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Налоговое давление на бизнес в Украине попросту пугает
    Опубликовано: 2013-06-28 06:03:44

    Ситуація у фіскальній сфері погіршується - податковий індекс "Європейської бізнес асоціації" показав зниження в період з жовтня 2012 по березень 2013 року. 

    На індекс вплинули чинники непередбачуваності податкового законодавства, посилення фіскального тиску і складнощів з подачею звітності та сплати податків. Почасти це підтверджують і опитування Research & Branding Group про якість інвестиційного клімату - вже більше року їх індекс майже не змінюється. Бізнес пояснює таку ситуацію спробами податківців виконати бюджет і рекомендує уряду врахувати поточну економічну ситуацію в країні. 

    Об'єднання податкової та митної служб до Міністерства доходів і зборів, а також спроби його керівництва реформувати фіскальну систему не втримали податковий індекс "Європейської бізнес асоціації" (EBA) від зниження. Згідно з результатами третьої хвилі опитування EBA, представленим у ході міжнародної бізнес-конференції "ABC: Ukraine & Partners", в IV кварталі 2012 року-I кварталі 2013 року загальний показник склав 2,32 бала за п'ятибальною шкалою. Попередній індекс був всього на 0,1 бала вище.

    У сотні європейських компаній, що брали участь в опитуванні, вважають, що невелике погіршення відбулося за всіма напрямками. Найбільше на зниження рейтингу відбилося посилення фіскального тиску (з 2,56 до 2,39 балів). Це викликало значні труднощі в діяльності 30% респондентів. Тиск виражався, зокрема, в пропозиції 77% компаній сплатити податки авансом. Обтяжливі перевірки торкнулися 30% підприємств, а упереджені рішення судів або податкових органів - 35%. Як і в 2011 році, бізнес скаржиться на податкову міліцію (10%). "За 2012 рік у нас провели близько 500 перевірок. Для мене головне - прозорість ведення бізнесу, яка дає можливість витримати будь-які перевірки", - пояснює генеральний директор агрохолдингу "Нібулон" Олексій Вадатурський.

    На думку генерального директора компанії Nestle в Україні Яни Михайлової, у збільшенні кількості перевірок є сенс, оскільки необхідно виконувати держбюджет, але слід збільшувати не кількість, а якість зібраних податків. "Так, є аванси та перевірки, але головне, щоб був результат, - зазначає вона. - Мені складно сказати, чи буде це досягнуто таким способом".

    Згідно з індексом EBA, адміністрування податків все ще залишається важким для бізнесу, а податкове законодавство не сприяло залученню інвестицій та ведення бізнесу 61% підприємств. "У міністерства багато хороших намірів, але виконання слабке, - вважає керуючий директор Group DF Борис Краснянський. - Була чудова ідея - скоротити кількість декларацій з податку на прибуток з чотирьох щоквартальних до однієї в кінці року. Це було зроблено, але кількість виплат по прибутку збільшили з 4 на 12.Теперь вони йдуть авансом кожен місяць на рівні 1/12 від минулого року ". Таку реформу він пояснює спробою зробити надходження до бюджету постійними і передбачуваними, але крім цього необхідно враховувати і економічну ситуацію підприємства, і тенденції на його ринку: "Уявіть собі бізнес, у якого ринки починають падати, а він повинен платити податки на рівні минулого року. Мене турбує величезна кількість авансів, зібраних системою. А що буде потім? Їх доведеться віддавати, а віддавати не буде з чого".

    Керівник агробізнесу BASF в Україні, Молдові і на Кавказі Ханс Бестман вважає, що прийняття до уваги специфіки кожного бізнесу і скорочення подачі звітності до одного-двох разів на рік значно полегшило б життя бізнесу. "У податковій сфері є що покращувати і є до чого прагнути. Бізнес агрохімії сезонний, тобто пік продажу припадає на березень-червень. До кінця року їх фактично немає, тому податки платити не з чого. Якби податкова служба це розуміла, то проблем б не виникало ", - пояснює він. Слід зазначити, що покращилися показники тільки щодо якості податкового обслуговування - з 2,53 до 2,64 балів.

    Почасти ці тенденції підтверджуються дослідженням Research & Branding Group про інвестиційний клімат та рівні активності в Україні, проведеним для Міндоходов вже втретє. Опитування 200 європейських, американських і українських підприємств показав, що показник клімату залишається практично на одному і тому ж рівні - 4,4 бала порівняно з 4,43 і 4,23 балів у квітні та жовтні 2012 року. Основними перешкодами для поліпшення інвестиційного клімату компанії називають макроекономічну нестабільність, корупцію, судову і податкову системи.

    При цьому 11% респондентів (найвищий показник за історію дослідження) вважають за необхідне змінити Податковий кодекс, а 4,5% підприємств рекомендують дотримуватися норм законодавства з паралельним введенням індивідуальної відповідальності за неправомірні дії інспекторів. "Ми повинні мати більш зрозуміле і чітке законодавство, ясність у законах, тому що вони дуже часто інтерпретуються по-різному, що створює" сірі "зони", - упевнений генеральний директор "Данон Україна" Даріо Маркетті. Виконавчий директор EBA Ганна Дерев'янко зазначає, що в умовах економічного спаду в Україні і на зовнішніх ринках бюджет не переглядається, тому бізнес відчуває тиск. Міністр доходів і зборів Олександр Клименко, втім, упевнений, що податкові зміни, здійснені ним, знаходяться в загальноєвропейському тренді. "Очікувань більше, ніж ми встигли зробити, але у нас є час і енергія все здійснити", - сказав він.

    Економіст

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.