• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підозрюваних у причетності до банкрутства «Київського універсального банку» затримано
    Опубликовано: 2006-04-06 17:30:00

    Учора київською міліцією за підозрою у вчиненні злочинів, які призвели до банкрутства «Київського універсального банку», затримано двох колишніх представників керівництва банку.

    Загальновідомий факт нещодавнього банкрутства «Київського універсального банку», що знаходиться за адресою вул. Тичини, 8, мав свої юридичні наслідки. Прокуратурою м. Києва порушено проти його співробітників кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 219 КК України - «Доведення до банкрутства», санкції за якою передбачають обмеження волі до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади на той самий термін.

    Доведено, що ці службові особи протягом з квітня по листопад 2005 року умисно, з корисливих мотивів, діючи всупереч інтересам своїх клієнтів і самого банку, з порушенням банківського законодавства, уклали кілька завідомо невигідних кредитних угод, які й призвели в подальшому до стійкої фінансової неспроможності банківської установи та повної неможливості виконання зобов’язань перед вкладниками.

    Товариством з обмеженою відповідальністю «Київський універсальний банк» було укладено кредитні угоди з комерційними структурами з нестабільним фінансовим станом і особам, відповідальним за їх укладення, ця інформація була добре відома.

    Загальна сума фатальних угод становить 30 мільйонів гривень, які пішли на фінансування будівництва та реконструкції нежитлових приміщень у різних містах України. Ці приміщення самі становили гарантійну заставу під власне будівництво, інших джерел повернення коштів не існувало, тобто належного забезпечення кредитною заставою організовано не було. При цьому кредитні кошти чомусь переводилися не на рахунки позичальників, а безпосередньо на рахунок одного з ів спостережної ради банку.

    При укладанні інших кредитних угод, на загальну суму вже 35 мільйонів гривень, не проводилася перевірка наявності прав власності на об’єкти застави. Причина проста – в усіх зних випадках ці права були відсутні. А кредитні кошти відправлялися вже на рахунок Голови спостережної ради банку.

    Та й це ще не все. Встановлено, що службовими особами банку було відкрито кредити кільком комерційним структурам, на загальну суму близько 45 мільйонів гривень – для купівлі та реконструкції нежитлових будівель начебто з метою створення торговельно-розважального комплексу. Джерелом погашення боргів було вказано майбутні надходження від надання в оренду торговельних площ. Однак з’ясовано, що досі ніяка фінансово-господарська діяльність позичальниками не здійснювалася.

    За результатами комплексного інспектування банку, проведеного Головним управлінням НБУ по Києву та Київській області, за період його діяльності з 1 травня 2004 року по 1 ня 2005 року фінансовий стан банку визнано незадовільним через ризиковані оборудки у сфері кредитування з порушенням банківського законодавства. Постановою Правління НБУ, в зв’язку з втратою платоспроможності ТОВ «Київський універсальний банк» через численні порушення банківського законодавства, його керівництво відсторонено від виконання службових обов’язків. Підраховано, що умисні незаконні дії службових осіб банку завдали матеріальної шкоди його вкладникам на загальну суму 118 мільйонів гривень.

    Кримінальну справу, порушену Київською прокуратурою, прийнято до провадження Слідчим управлінням столичної міліції. В її рамках порушено ще одну кримінальну справу – за фактом шахрайського заволодіння грошовими коштами вкладників банку в особливо великих розмірах, передбаченим ч.4 статті 190 КК України - «Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах» (до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна). За підозрою у вчиненні цього злочину затримано зних колишніх Голову та одного з ів спостережної ради Київського універсального банку. Розслідування у справі триває.

    Постраждалим від описаних махінацій рекомендуємо звертатися до Дніпровського райуправління міліції столиці за адресою вул. Червоноткацька, 2, або зателефонувати: 559-15-11, 559-15-37.

    "ДМСУ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.