• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бондар відвідає Тузлу
    Опубликовано: 2006-03-03 12:48:00

    Міністр транспорту та зв’язку України Віктор Бондар з групою фахівців планує наступного тижня відвідати острів Коса Тузла. На місці мають бути визначені пріоритетні стабілізаційні заходи на цій території України. Чергова нарада з питань збереження та облаштування острова Коса Тузла відбулась у Мінтрансзв’язку України.

    ами робочої групи на цей час вивчено документи, що містять архівні дані спостережень починаючи з кінця позаминулого століття. Так заміри рівня води в районі теперішнього острова Коса Тузла ведуться з 1873 року. Ці спостереження доводять, що рівень води там постійно підвищується (за цей період приблизно на 9 см.) Фахівці зазначаються, що підняття рівня води на 1 см. в середньому призводить до втрати 3 м. суші.

    На нараді також відзначено, що коса перебуває у стані перманентної міграції, зумовленої низкою природних факторів, таких, як сила течії та вітру. Довжина та площа острова Коса Тузла постійно змінюються.

    Міністр транспорту та зв’язку України Віктор Бондар повідомив, що до роботи залучено архівні та оперативні дані космічних спостережень Міністерства оборони України та Національного космічного агентства України. Ці кроки, на думку Віктора Бондаря, дозволять організувати комплексне вивчення процесів, що відбуваються у районі острова Коса Тузла і, як показують попередні висновки, мають певний циклічний характер.

    Учасники наради також наголосили на необхідності проведення ґрунтовної екологічної експертизи можливих інженерних рішень, котру диктує наявність на території острова унікального природного лиману та ареалу перебування рідкісних представників фауни.

    Встановлено також, що внаслідок бойових дій під час Великої Вітчизняної війни, територія острова є потенційно вибухонебезпечною. Під час попередніх землевпорядних робіт з’ясувалося, що тамтешні ґрунти містять значну кількість боєприпасів.

    Обговорено різні варіанти інженерних рішень зміцнення острова Коса Тузла, зокрема, спорудження кам’яно-накидної конструкції певної конфігурації.

    Разом з тим, Міністр транспорту та зв’язку України Віктор Бондар закликав фахівців не допустити непродуманих будівельних рішень, які спричинили б розмивання острова чи замулювання довколишніх вод. Мають бути знайдені оптимальні рішення, як з інженерної точки зору, так і з точку зору витрат держави на його фінансування. „ Нам не потрібен бетонний острів на місці коси, як це могло статись у недалекому минулому”, - застеріг Віктор Бондар.

    Учасники наради дійшли висновку, що сьогодні будь-які рішення щодо облаштування острова Коса Тузла неможливі без детального наукового аналізу, заснованого на тривалому циклі спостережень. Водночас фахівцями „ЧорноморНДІпроект” вже підготовлено проект програми збереження і зміцнення острова, що передбачає кілька етапів, серед яких передусім гідрологічні і геологічні дослідження. Буде проведено математичне моделювання наслідків запропонованих заходів та внесено пропозиції щодо мінімально необхідних робіт у найближчому майбутньому.

    Міністр транспорту та зв’язку України доручив учасникам наради підготувати детальну інформацію для Прем’єр-міністра України щодо теперішнього стану острова Коса Тузла, динаміки її міграції у минулому, екологічних аспектів проблеми, обсягів та джерел фінансування планованих заходів.

    ELCOMART Политика

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.