• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Удержится ли “Сатурн” на орбите?..
    Опубликовано: 2006-05-04 11:19:00

    Редакция e-News получила письмо от ОАО “НВП “Сатурн” с просьбой помочь предприятию избежать рейдерского захвата власти на предприятии. Далее Вашему вниманию предлагаются материалы заявления, предоставленные предприятием:

    “Стосовно ВАТ “НВП “Сатурн” з боку ряду бізнесових структур здійснюються неправомірні заходи, метою яких є рейдерське захоплення влади на підприємстві.

    Так, рядом пов’язаних осіб: Мале приватне підприємство “Оріяна-К” (03090, м. Київ, вул. Калачевська, буд.13; 03022, м. Київ, вул. Кайсарова, буд. 7/9), Акціонерний банк “Синтез” (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 32-А; 01042, м. Київ, вул. І. Кудрі, буд.5), Лойфенфельд Олександр Якович (01034, м. Київ, вул. Ярославів вал, буд.1, кв. 8), Бездєнєжних Лариса Анатоліївна (02068, м. Київ, вул. Срібнокільська, буд. 22-А, кв. 93), Одинець Вадим Віталійович ( 02068, м. Київ, вул. Срібнокільська, буд. 22-А, кв. 93) які є акціонерами ВАТ “НВП “Сатурн” і володіють більше 10% акцій – ініційовано ряд позовів до ВАТ “НВП “Сатурн”, направлених на захоплення контрольного пакету акцій ВАТ. Зазначеними особами також залучено інших фізичних осіб для здійснення їх маніпулювань.

    В період з 01 по 22 липня 2005 р. ВАТ “НВП “Сатурн” здійснювало підписку на додатковий випуск іменних цінних паперів. Ніхто з названих вище акціонерів не приймав участі в цій підписці, хоча при цьому належним чином були повідомлені про порядок, умови та строки такої підписки.

    Свідоцтво про реєстрацію додаткового (третього) випуску простих іменних акцій ВАТ “НВП “Сатурн”, після тривалих судових заборон з боку зазначених осіб, було видане територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві 10.02.2006 р.

    На даний момент в різних судах України проти ВАТ “НВП “Сатурн” ініційовано тринадцять справ. П’ять з них стосуються саме емісії, яку ВАТ “НВП “Сатурн” проводило в період з 01 по 22 липня 2005 р., і рішення про яку прийнято Правлінням ВАТ “НВП “Сатурн” 27.04.2005 р. (Правління, згідно законодавства України, має право приймати рішення про збільшення статутного фонду не більше ніж на 1/3).

    Так, за позовом МПП "Оріяна-К" та Лойфенфельда О.Я. Святошинським районним судом відкрито справу. Позовні вимоги полягають у визнанні незаконним рішення правління від 27.04.2005р. визнанні незаконним рішення Спостережної ради, визнанні незаконних рішень загальних зборів акціонерів, які затвердили емісію акцій ВАТ"НВП "Сатурн" та інші вимоги.

    Підчас розгляду справи в Святошинському районному суді м. Києва позивачі МПП "Оріяна - К" та Лойфенфельда О.Я. подають аналогічний позов до Кам'янобрідського районного суду м. Луганська, позовні вимоги ідентичні позовним вимогам поданим цими же особами до Святошинського районного суду м. Києва. Коли наш представник, на попередньому судовому засіданні подав до суду докази що аналогічна справа вже розглядається іншим судом, суддя Кам'янобрідського районного суду м. Луганська виніс ухвалу про зупинення провадження по справі до розгляду справи в Святошинському районному суді м. Києва.

    В лютому 2006 року зазначені вище особи ініціюють ще три судових справи в Харкові та Харківській області, а саме Бездєнєжних Л.А. подає до Дзержинського районного суду м. Харкова позов по питаннях які не стосуються ВАТ "НВП "Сатурн", а суд приймає ухвалу якою заборонено ЗАТ "ОКМА" списувати прості іменні акції ВАТ "НВП "Сатурн" в кількості 388 875 штук номінальною вартістю 0,25 гри. або частину третьої емісії ВАТ "НВП "Сатурн", рішення про яку прийнято Правлінням ВАТ "НВП "Сатурн" 27.04.2005р., з емісійного рахунку ВАТ "НВП "Сатурн" в системі реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "НВП "Сатурн" на будь-які інші рахунки, крім особового рахунку, відкритого на ім'я МПП "Оріяна - К", ухвала прийнята на користь МПП "Оріяна-К".

    В свою чергу МПП "Оріяна-К" в Чугуївському міському суді Харківської області подає позовну заяву до Оклей І.В., ВАТ "НВП "Сатурн", ЗАТ "ОКМА" про зобов'язання:

    - Оклей І.В. повернути МПП "Оріяна - К" довіреність від 01.07.2005р.;

    - стягнути з Оклей І.В. суми завданих МПП "Оріяна-К" збитків у
    розмірі 10 000 гривень;

    - визнати право власності МПП "Оріяна - К" на 388 000 штук простих іменних акцій додаткового третього випуску ВАТ "НВП "Сатурн" номінальною вартістю 0,25 грн., загальною номінальною вартістю 97 218 грн.;

    - зобов'язати реєстратора ВАТ "НВП "Сатурн" - ЗАТ "ОКМА" доповнити систему власників іменних цінних паперів ВАТ "НВП "Сатурн" з урахуванням додаткового третього випуску акцій ВАТ "НВП "Сатурн" , рішення про який прийняте правлінням ВАТ "НВП "Сатурн 27.04.2005р. та внести до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "НВП "Сатурн" інформацію про придбання 388 000 штук простих іменних акцій додаткового третього випуску ВАТ "НВП "Сатурн" МПП "Оріяной - К";

    - зобов'язати ВАТ "НВП "Сатурн" повернути МПП "Оріяна - К" 15 000 грн.


    20.02.2006 р. Чугуївським міським судом Харківської області винесено заочне рішення, яким визнано право власності МПП "Оріяна -К" на 388 875 штук простих іменних акцій третього випуску ВАТ "НВП "Сатурн", зареєстрованого 10.02.2006р. територіальним Управлінням ДКЦПФР У м. Києві, номінальною вартістю 0,25 грн., загальною номінальною вартістю 97 218 грн., 75 коп.; зобов'язано реєстратора ЗАТ "ОКМА" доповнити систему реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "НВП "Сатурн" з урахуванням додаткового третього випуску акцій ВАТ "НВП "Сатурн", рішення про який прийняте правлінням ВАТ "НВП "Сатурн" 27.04.2005р. та внести до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "НВП "Сатурн" зміни шляхом зарахування на особовий рахунок МПП "Оріяна - К" 388 875 штук простих іменних акцій третього випуску ВАТ "НВП "Сатурн", зареєстрованого 10.02.2006р. територіальним управлінням ДКЦПФР у м. Києві, номінальною вартістю 0,25 грн., загальною номінальною вартістю 97 218 грн. 75 коп.

    МПП "Оріяна - К" подає ще один позов до Московського районного суду м. Харкова до Куманецького О.М. та АБ "Синтез" про заборону Куманецькому О. М. вчиняти дії, спрямовані на укладення угод по відчуженню простих іменних акцій ВАТ "НВП "Сатурн", що належать на праві власності МПП "Оріяна - К", у кількості 388 875 штук номінальною вартістю 0,25 грн.; зобов'язати АБ "Синтез" на підставі попереднього договору від 20.02.200бр. здійснити перереєстрацію у бездокументарній формі переходу права власності від МПП "Оріяна - К" до Гаспарянц П.В. на прості іменні акції ВАТ "НВП "Сатурн" у кількості 388 875 штук та зобов'язати АБ "Синтез" видати виписку Гаспарянц П.В. про стан рахунку у цінних паперах; стягнути з АБ "Синтез" на користь МПП "Оріяна - К" суми завданих збитків у розмірі 48 609 грн., 38 коп.

    Суддя Котенко О.В. виносить Ухвалу про забезпечення позову фактично вже зробивши висновки та зобов'язавши ЗАТ "ОКМА", яка є реєстроутримувачем ВАТ "НВП "Сатурн", відкрити у системі реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "НВП "Сатурн" особовий рахунок АБ "Синтез" в якості номінального утримувача МПП "Оріяна - К"; зобов'язано ЗАТ "ОКМА" на підставі передавального розпорядження №1 від 07.03.2006р. внести у систему реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "НВП "Сатурн" запис про переміщення іменних цінних паперів у кількості 388 875 штук простих іменних акцій ВАТ "НВП "Сатурн" номінальною вартістю 0,25 гри. з особового рахунку МПП "Оріяна - К" на особовий рахунок АБ "Синтез" в якості номінального утримувача у зв'язку із знерухомленням; зобов'язати ЗАТ "ОКМА" оформити та видати на АБ "Синтез", як номінального утримувача МПП "Оріяна - К", свідоцтво про знерухомлення іменних цінних паперів ВАТ "НВП "Сатурн" у кількості 388 875, номінальною вартістю 0,25 грн.

    В даних справах ВАТ "НВП "Сатурн" є зацікавленою особою, оскільки є емітентом акцій, щодо яких судами Харкова та Харківської області прийняті рішення, і зобов'язане згідно договорів купівлі-продажу акцій, які укладалися з особами підчас підписки на додатковий (третій) випуск простих іменних акцій ВАТ "НВП "Сатурн", на заміну тимчасових свідоцтв про право власності на відповідну кількість акцій додаткового випуску, видати сертифікати особам, які брали участь у підписці. МПП "Оріяна - К" участі в підписці на додатковий випуск акцій не брало, і вочевидь, використовуючи неправдиві відомості, звернулося з позовом до суду, додаємо Журнал обліку розміщення цінних паперів який свідчить про те хто приймав участь у додатковій підписці на прості іменні акції ВАТ "НВП "Сатурн" та в якій кількості. За для досягнення своєї мети, МПП "Оріяна - К" спеціально подавало позови не за місцем знаходження емітента акцій та вочевидь особу яка повинна була бути відповідачем 1 по цим справа, а по видуманим обставинам подавала позови до судів в яких вочевидь були домовленості. Завівши суди в оману, своїми шахрайськими діями, надавши неправдиві відомості, МПП "Оріяна - К" отримала потрібні їй Ухвали та Рішення. При цьому, оскільки рішення по справі безпосередньо стосується ВАТ" НВП " Сатурн", товариство повинно було обов'язково брати участь у розгляді таких справ та мати можливість надавати докази щодо невірності тверджень МПП "Оріяна - К". Натомість ВАТ "НВП "Сатурн" взагалі не було проінформовано про розгляд справ в судах, в зв'язку з чим товариство не мало можливості захищати свої законні інтереси та законні інтереси своїх акціонерів в судовому порядку, взагалі не отримавши жодних документів по цим справам. ВАТ "НВП "Сатурн" про судові справи та прийняті Ухвали та Рішення дізнавалася від свого реєстроутримувача ЗАТ "ОКМА" після того як вони надходили до неї на виконання.

    Вважаємо що Мале приватне підприємство "Оріяна - К", Акціонерний банк "Синтез", Лойфенфельд Олександр Якович, Бездєнєжних Лариса Анатоліївна, Одинець Вадим Віталійович, суди м. Харкова та Харківської області грубо порушили гарантоване законодавством України право акціонерів ВАТ "НВП "Сатурн" на переважне придбання акцій товариства під час емісії, присудивши всю емісію акціонеру який не приймав участі в додатковому випуску акцій (ці твердження можуть бути доведенні ВАТ "НВП "Сатурн" при наданні на ознайомлення реєстрів заяв на підписку та самих заяв)”.

    С просьбой взять под свой контроль процессы, происходящие вокруг ОАО “НВП “Сатурн” и силой своего авторитета обеспечить решения в рамках законов Украины, Глава правления ОАО “НВП “Сатурн” В.М. Чмиль обратился так же к Президенту Украины Виктору Ющенко.

    Справка: ОАО "Сатурн" (Открытое Акционерное Общество "Сатурн") существует с 1994 года. Оно было организовано на основе Научно Исследовательского Института Криогенной Электроники - Сатурн (Киев, Украина), который был одним из основных центров Министерства Электронной Промышленности по разработке и производству СВЧ приборов и систем.

    Как сложится дальнейшая судьба “Сатурна”, пока не известно. Будем надеяться, что справедливость восторжествует, а все принятые по данному вопросу решения будут соответствовать нормам украинского законодательства.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.