• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ПЕРЕЛІТНИМИ БУВАЮТЬ НЕ ЛИШЕ ПТАХИ — МІГРУЮТЬ І ВІРУСИ ПТАШИНОГО ГРИПУ
    Опубликовано: 2005-10-13 16:02:00
    Пташиний грип — дуже небезпечна хвороба не лише для птахів, ця напасть може подо-лати і людей. Й досі медики нагадують про епідемію страшної чуми —«іспанки», коли у 1918 році загинуло близько 50 мільйонів людей. Зокрема, медики Великої Британії вже попередили своїх громадян про можливу загрозу, а у Німеччині вирішили створити за-гони швидкого реагування для боротьби із можливими спалахами захворювань на пташиний грип. Українські ветеринари, в свою чергу, попереджають усі регіони про те, що не слід нині випускати свійську птицю на водойми.
    Про ці перестороги вдруге поспіль протягом календарного місяця переконливо наголо-шує на прес-конференції в Міністерстві АП головний ветеринар України Петро Вербиць-кий:
    – Вірусів пташиного грипу існує багато різновидів, але різновид АШ-5 і АШ-7, який ви-кликає клінічне захворювання і загибель птиці, надто високопатогенний штам. Спалахи у Південно-Східній Азії, у регіонах Російської Федерації не були надто загрозливими, од-нак, ми провели моніторинг, а точніше 23 тисячі досліджень на грип — і вони засвідчи-ли, що небезпеки на території України немає.
    Однак, 8 жовтня були отримані тривожні повідомлення із сусідньої Румунії: за 15 кіломе-трів від українського кордону, тобто поблизу Кілійського й Ренійського районів Одещи-ни, не далеко від Дунаю, було виявлено ознаки пташиного грипу. Тому 9 жовтня наша ветслужба ввела заборону імпорту з території Румунії живих птахів і продукції птахівниц-тва. А наступного дня, 10 жовтня, пролунало ще одне тривожне повідомлення із Туреч-чини. І хоч на сьогодні діагноз захворювання на пташиний грип не встановлений, ми маємо факт клінічної і лабораторної підозри. Тому у цьому напрямку зараз працює міжна-родне епізотичне бюро, яке у найближчий час надасть результати проведених дослі-джень. Проте, джерело вірусу вже відоме — це дика перелітна птиця, однак не свійська.
    Начальник департаменту ветеринарної медицини Петро Вербицький перекй, що у ХV столітті ина Європи вимерла тільки тому, що в одному з італійських портів не обшукали судна, звідки хворий на чумку пацюк втік на берег й розповсюдив хворобу. Що і стало причиною початку пандемії чуми. Тому нині за розпорядженням Міністерства АП систематично й ретельно контролюється ввіз м’ясної продукції на господарські рин-ки: ретельно перевіряються вантажівки з товаром, а також всі м’ясокомбінати. Петро Ве-рбицький зазначив:
    – Вірус пташиного грипу може прийти насамперед з контрабандою м’ясної продукції, яка, на жаль, різко збільшилася протягом останніх кількох тижнів. До речі, навіть при ни-зьких температурах вірус консервується й може зберігатися від одного до півтора року. Якщо ж м’ясо пройшло термічну обробку при високих температуратах, він знищується. Але у процесі його приготування, тобто коли його, наприклад, миють, вірус може ста-новити небезпеку. Це — ризик.
    У лабораторії Республіканського інституту грипу вивчають нові штами віруса, і не лише пташиного, щоправда відомі вони здебільшого теоретично, та й не всі. А от медики по-винні бути готовими до мутації вірусів — така думка Всесвітньої організації охорони здо-ров’я. Найбільш небезпечною у ВООЗі вважають змішану форму пташиного з людським грипом, тому чимало клінічних дослідів розробки вакцини проти грипу провадять у ба-гатьох всесвітньовідомих лабораторіях.
    У Київському інституті грипу було проведено чимало дослідів десятків регіонів країни і, на щастя, грипу не виявлено, хоча й спостерігається різке збільшення респіраторних за-хворювань. І все ж лікарі попереджають: люди теж можуть заразитися пташиним грипом через їжу, харчі і навіть повітряно-крапельним шляхом. Зокрема, у країнах Азії вже зафік-совано декілька випадків передачі вірусу людині іншою інфікованою людиною, але вірус поки що тільки звикає до засвоювання в організмі людини. Однак, він дуже страшний своїми наслідками. Насамперед, це важкі ускладнення від запалення легень, швидко-плиннних та злоякісних пневмоній, а також ураження центральної нервової системи. А щодо звичайного протипового щеплення, то воно може на якийсь час бути позитив-ним профілактичним засобом. Тому насамперед сімейні лікарі у деяких регіонах почали наполягати на загальній вакцинації. На цьому, до речі, наполягає і мер столиці Олек-сандр Омельченко, хоча кошти на придбання вакцини потрібні чималі. Але багато меди-ків переконані, що грип настільки швидко видозмінюється, що й щеплення, на жаль, не подіють.
    Чимало застережень до шанувальників мисливства, адже найближчим часом має розпо-чатися сезон осіннього полювання. Отже, слід врахувати той факт, що домашні птахи плавають у водоймах спільно з дикими птахами, що і становить найбільшу загрозу ура-ження. До речі, й вчені переконані, що цьогорічна загибель птахів надто велика — нема-ло їх знаходять поблизу водойм навіть великих міст. А якщо загине качка, то чайка обов’язково її розклює, а надалі можуть позлітатися ворони, горобці, навіть голуби. То ж, якщо з’явиться вірус, птахи рознесуть його містом. Українські вчені вважають, що найбі-льша загроза пташиного грипу у Криму — саме звідтіля пернаті птахи здійснюють пере-льоти до Болгарії, Турції та й далі у Європу —тому необхідно якнайшвидше вжити запо-біжних заходів. А у нашій країні спеціалізованих лабораторій, де можна взяти проби ана-лізів, щоб первірити пернатих, на жаль, ще немає. Тому слід дотримуватися посиленої безпеки.
    Алла Глембоцька,
    кореспондент
    ELCOMART.NEWS
    (e-news)
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.