М’ясо залишається одним із найдорогих продуктів в Україні, тому його попит не такий високий, що, в свою чергу, обмежує ріст цін. Як зазначив аналітик асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) Максим Гопка в коментарі для УНІАН, ціни на м’ясо змінюються залежно від різних факторів, таких як собівартість виробництва, попит і навіть геополітична ситуація.
За словами експерта, яловичина є одним із найдорожчих видів м’яса в Україні, і її ціна залишалася відносно стабільною протягом останніх кількох років. Однак, з огляду на збільшення собівартості виробництва, ціни на яловичину дещо зростають. Так, на 14 січня середня ціна на яловичий гуляш в супермаркетах коливається від 300 до 310 гривень за кілограм. Водночас, попит на цей продукт залишається низьким, оскільки не всі українці можуть собі дозволити його купити, що не дозволяє ціні різко зрости. Очікується, що ціна на яловичину не зміниться суттєво до весни.
Гопка також зазначив, що зменшення поголів’я корів на господарствах населення, що спостерігається в Україні, може вплинути на забійну масу тварин і, відповідно, на ціни на яловичину. З огляду на це, найближчим часом ціна на цей вид м’яса, швидше за все, залишатиметься стабільною.
Щодо свинини, то в передноворічний період спостерігався деякий зріст попиту на цей продукт, що призвело до підвищення її вартості. У грудні ціни на свинину в супермаркетах коливалися від 260 до 270 гривень за кілограм. Проте після новорічних свят, у перший тиждень січня, ціна на свинину дещо знизилася і становила в середньому 250 гривень за кілограм. Наразі ціна на свинину знову піднялася до 266 гривень за кілограм.
Експерт вважає, що наразі немає підстав для суттєвого зниження цін на свинину. Однак кілька факторів можуть впливати на її вартість у найближчі місяці. Одним з них є зменшення поголів’я свиней через бойові дії на частині території України, що обмежує виробництво свинини. Також на ціни може впливати ситуація з відключенням електроенергії, оскільки виробникам доведеться покривати додаткові витрати на електрику, що може призвести до подорожчання м’яса.
До кінця зими на ціни свинини, ймовірно, впливатиме сезонний попит. Традиційно, наприкінці зими та на початку весни спостерігається зниження попиту на свинину, що може сприяти зниженню її вартості. Однак з наближенням Великодня в квітні, коли традиційно споживання свинини зростає, можливе зростання ціни через підвищений попит.
Таким чином, на ринку м’яса в Україні прогнозуються незначні коливання цін, і вартість свинини та яловичини може варіюватися в межах 10 гривень за кілограм від поточних рівнів до початку весни.
agrinews.com.ua