• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • М`ясний ринок України може бути зруйнований
    Опубликовано: 2005-10-10 13:06:00
    Керівники тваринницьких господарств України, и галузевих асоціацій, працівники птахофабрик та комплексів по відгодівлі рогатої худоби та свиней повідомили про значне збільшення ввозу на території країни по «сірим» схемам низькоякісного контрабандного м’яса та різних видів м’ясної продукції.
    Як стало відомо, щодня митні кордони України перетинають вантажі контрабандної продукції з тисячами тонн яловичини, свинини та птиці. За останні три місяці ввіз контрабандних м’ясопродуктів на територію України склав більше 100 тис. тонн. За підрахунками, економічні збитки держави склали близько 250 мільйонів гривень, що в свою чергу викликає руйнацію м’ясного ринку держави та призводить до збитковості багатьох сільськогосподарських підприємств та фермерів. Як повідомляє голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко, це відбувається через те, що сьогодні на м’ясопереробні підприємства все більше поступає дешева, неоподаткована і низькоякісна м`ясопродукція. Тому виробники високоякісної продукції не в змозі здати за нормальною ціною свій товар на ці комбінати. Тим більше, що контрабандне м’ясо птиці, свинини, яловичини та іншої продукції продається на 30–35% дешевше.
    Але держава програє не тільки економічно. Надзвичайно важливим є соціальний аспект порушення цього питання. Як зазначає О.Бакуменко, м`ясопродукція, яка на сьогоднішній день потрапляє на територію України, може бути дуже небезпечною. Лабораторні експертизи щодо контрабандної м’ясної продукції свідчать про велику кількість шкідливих речовин, які є вкрай небезпечними для здоров`я людини.
    За словами доктора ветеринарних наук, професора, декана факультету якості та безпеки продукції АПК, Ольги Якубчак, неконтрольована продукція може нести біологічну небезпеку. А саме: солі важких металів, пестициди, ртуть, гормони росту, консерванти та антибіотики. Завезене таким чином м’ясо та м’ясопродукти невідомого походження створюють ризик захворювання такими хворобами як: високопатогенний пташиний грип, сибірка, губчастоподібна енцепатія, різні інфекційні хвороби, якими хворіє як людина, так і сільськогосподарська тварина.
    «Якщо продукція не має ветеринарного сертифікату і маркування — вона є небезпечною. Контроль за продукцією тваринництва має бути жорстким. Ми сьогодні маємо цілий ряд нормативно-правових актів, які дають визначення, що таке якісна продукція і що таке безпечна продукція і, відповідно, що таке не якісна і не безпечна. Виконання цих актів має бути беззаперечне»,— зазначила О.Якубчак.
    За словами начальника управління ветеринарної міліції по забезпеченню карантинових ветеринарних заходів МВС України Сергія Оксюти, для вирішення цієї проблеми був розроблений план, який передбачає дії по боротьбі з незаконним ввозом м’ясопродуктів на територію України. Цим планом передбачається робота оперативних груп разом зі службою безпеки України, з Міністерством внутрішніх справ, Міністерством агарної політики, ветеринарних служб та ін.
    У результаті налагодженої роботи цієї групи, за 8 місяців поточного року з обігу було вилучено близько 2 тис. тонн неякісної продукції, з яких тисяча тонн згідно діючому законодавству вже утилізовано.
    Він також зазначив, що в супермаркетах та на ринках працюють спеціальні наглядачі та служби, які контролюють надходження контрабандного товару. Поки ситуація на ринку м’яса не буде вирішена, спеціалісти рекомендують покупцям у випадку сумніву звертатися до продавців і просити показати сертифікат на дану продукцію. Якщо сертифікат не буде пред’явлено, радять відмовитися від покупки продукту.
    Справка Elcomart.News. У цьому році в українському птахівництві приріст обсягів складе не менше 30%, тобто 100 тис. тонн. За 9 місяців цього року вже вироблено продукції на 75 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року. В цьому році очікується збільшення об’ємів виробництва на 120 тис. тонн. У наступному році об’єми приросту можуть скласти 150 тис. тонн. Наразі закінчується будівництво двох найбільших заводів по виробництву полуфабрикатів з м’яса птиці, де буде виготовлятися більше 80 найменувань продукції.
    Також очікується значний приріст і у свинарстві. В Україні, зокрема, планується будівництво 4 свинокомплексів. Ці комплекси будуть будуватися на основі кращих досягнень американців, канадців та бразильців.
    Наталія Погосова,
    кореспондент
    ELCOMART.NEWS
    (e-news)
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.