• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні розпочали збір першого врожаю бавовника для виробництва пороху
    Опубликовано: 2024-10-24 17:09:42

    В Україні завершують збір першого врожаю бавовника, який був висаджений у весняний період цього року. Цю культуру вирощували в Одесі на 8 фермерських господарствах та одній науково-дослідній ділянці Українського інституту експертизи сортів рослин. Загальна площа вирощування становила від 0,2 до 0,5 гектара. Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

    Згідно з інформацією відомства, аграрії отримали 110 кг насіння бавовнику, яке висадили на площі понад 5 гектарів. До України було імпортовано п'ять сортів бавовника: два з США, два з Німеччини та один з Туреччини. Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль підкреслив важливість цієї культури, оскільки бавовна використовується для виробництва пороху, а в умовах війни її роль особливо зростає.

    Крім виробництва пороху, бавовна також може бути використана для виготовлення тканини та олії. У наступному році планується збільшити площу посівів до 30 тисяч гектарів. Для фермерів, які вирішать зайнятися вирощуванням бавовника, Міністерство аграрної політики розробить відповідні програми фінансування.

    Бавовник має стратегічне значення під час війни, оскільки є головним компонентом для виробництва нітроцелюлози, яка використовується в військовій промисловості для виготовлення пороху. Потреба України в нітроцелюлозі становить близько 10 тисяч тонн. Для забезпечення цієї потреби необхідно засіяти 30 тисяч гектарів, або ж вдвічі меншу площу, якщо бавовна вирощуватиметься на зрошуваних землях.

    Перше заступник міністра агрополітики України Тарас Висоцький також акцентував на стратегічній потребі в вирощуванні бавовни. Він закликав ухвалити закон, що дозволить завозити насіння бавовника для розвитку цієї галузі. Однією з ключових пропозицій Висоцького було створення бавняного кластеру в Одеській області.

    Голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер анонсував початок вирощування бавовни вже цього року. "Якщо зміни в законодавстві будуть прийняті оперативно, то посівна кампанія може розпочатися вже наприкінці квітня, і в цьому році ми матимемо перший урожай одеської бавовни", – зазначив він.

    23 квітня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №10427-1 про внесення змін до деяких законів України, що стосуються поширення сортів бавовника в Україні. Це рішення підтримали 291 народний депутат. Документ передбачає спрощення процедур ввезення та обігу сортів бавовнику на території України, особливо в умовах воєнного стану та протягом 36 місяців з моменту його припинення чи скасування.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.