• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Fitch підвищила кредитний рейтинг агрохолдингу Kernel: важливі кроки у складний час
    Опубликовано: 2024-10-23 17:05:50

    Агрохолдинг Kernel, найбільший гравець аграрного сектора України, отримав підвищення довгострокового рейтингу дефолту емітента (IDR) від агентства Fitch Ratings. Рейтинг було підвищено з 'CC' до 'CCC-' у зв'язку з успішним погашенням доларових облігацій та поліпшенням операційних показників компанії. Це позитивна новина для інвесторів та партнерів холдингу, які спостерігають за його діяльністю в умовах постійних викликів, пов'язаних із війною в Україні.

    Згідно з заявою Fitch, рейтинг 'CCC-' все ще відображає високі кредитні ризики Kernel Holding S.A. через складні умови ведення бізнесу після російського вторгнення. Проте компанія демонструє стабільні результати, і за прогнозами агентства, показник EBITDA на фінансовий рік, що закінчується 30 червня 2024 року (FY24), становитиме близько 500 мільйонів доларів США.

    Однією з ключових причин підвищення рейтингу стало своєчасне погашення компанією облігацій на суму 300 мільйонів доларів США, термін дії яких закінчився 17 жовтня 2024 року. Це свідчить про достатню ліквідність для виконання зобов'язань, що дозволило Fitch зняти негативний огляд з рейтингу боргу. Окрім того, компанія зможе продовжити використовувати зовнішнє фінансування, покращуючи управління ліквідністю після часткового послаблення контролю з боку Національного банку України.

    Агентство Fitch не очікує, що погашення облігацій буде незабаром замінено новими інструментами. Проте, передбачається, що Kernel збалансує свою капітальну структуру в середньостроковій перспективі, зокрема, погасивши короткострокові кредити. Однак компанії необхідний постійний доступ до передекспортного фінансування (PXF), що також враховано в аналізі Fitch.

    Дослідження Fitch вказує на те, що Kernel демонструє сильні результати, незважаючи на виклики, пов’язані з війною. Очікується, що компанія згенерує близько 500 мільйонів доларів США EBITDA у FY24 завдяки сприятливим погодним умовам та новому експортному коридору в Чорному морі, що суттєво підвищив обсяги експорту. Проте, прогноз на FY25 залишається невизначеним через потенційні зміни в стабільності операційного середовища, обсяги врожаю та ціни на сировину.

    Військово-морські сили України створили новий тимчасовий коридор у Чорному морі, який Fitch вважає більш стабільним і ефективним у порівнянні з попередньою зерновою угодою. З листопада 2023 року Kernel експортує понад 80% своєї продукції через цей коридор, що призвело до збільшення обсягів експорту на 50% у FY24. Крім того, компанія має можливість використовувати альтернативний шлях через річку Дунай, але новий коридор залишається критично важливим для її операцій.

    Відповідно до Fitch, рейтинг Kernel відображає підвищені операційні та фінансові ризики, обмежений доступ до ринків капіталу та обмеження на транскордонні платежі. Це підкреслює важливість стабільності в бізнес-середовищі для подальшого успіху агрохолдингу в Україні.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.