• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні вперше підключено біометановий завод до ГТС: що це означає для енергетики
    Опубликовано: 2024-10-02 12:08:24

    Вперше в історії української енергетики біометан, вироблений на вітчизняному підприємстві, було успішно подано до газотранспортної системи (ГТС) України. Цей важливий крок зробила група компаній Vitagro, яка на своєму заводі розпочала виробництво біометану. Спільно з фахівцями Хмельницької філії "Газорозподільних мереж України", компанія ТОВ "Вітагро Енерджі" отримала перший подібний досвід для всієї країни.

    На початковому етапі завод працюватиме на 60-70% від своєї повної потужності, поступово нарощуючи обсяги виробництва і подачі газу до ГТС. Наразі до газорозподільної мережі надходить близько 6 тисяч кубометрів біометану на добу, а до кінця жовтня завод планує досягти своєї максимальної продуктивності.

    Крім внутрішнього використання, компанія Vitagro активно працює над запуском експорту біометану за кордон. Усі необхідні дозвільні документи вже отримані, і щойно буде накопичено достатній обсяг у газосховищах, компанія зможе почати продаж палива на міжнародні ринки. За словами Володимира Івахіва, керівника департаменту відновлюваних джерел енергії Vitagro, перші поставки можуть відбутися вже у листопаді.

    "Якщо все йтиме за планом, ми очікуємо, що перший експорт українського біометану відбудеться дуже скоро. Це дозволить нам не лише інтегруватися у європейський ринок біометану, але й зробити важливий крок у гармонізації українського енергетичного ринку з європейським, як це вже сталося з електроенергією," — зазначив Івахів. Він також підкреслив, що співпраця з операторами ГТС, ГРМ, "Укртрансгазом" та постачальниками технологій наразі є ключовою частиною процесу.

    Проєкт будівництва біометанового заводу стартував у 2022 році, вже після початку повномасштабної війни в Україні. Перший запуск відбувся взимку 2024 року, але через бюрократичні затримки, пов’язані з митним оформленням експорту, завод півроку простоював. Тільки після врегулювання цих питань підприємство відновило роботу.

    Загальна сума інвестицій у завод склала 6 мільйонів євро, і Vitagro планувала повернути вкладені кошти протягом п'яти років повноцінної роботи. Однак, як зазначив Сергій Савчук, директор з розвитку та інвестицій компанії, ці строки можуть трохи зсунутись через затримку з експортуванням біометану.

    Для виробництва біометану Vitagro використовуватиме як власну, так і закуплену сировину, переважно відходи тваринництва та рослинництва. Окрім біометану, завод також вироблятиме тверді й рідкі добрива, що будуть використовуватись компанією в аграрному секторі як органічні добрива.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.