• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна збільшила експорт ВРХ та яловичини: Тенденції та причини
    Опубликовано: 2024-09-17 17:04:23

    В серпні 2024 року Україна значно наростила натуральні обсяги експорту великої рогатої худоби (ВРХ) та яловичини, відзначаючи активізацію торгівлі червоним м’ясом на глобальному ринку та зростання імпортного попиту з боку Китаю. Це вказує на тенденції, що можуть мати далекосяжні наслідки для аграрного сектору країни. Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

    За даними Державної служби статистики України (ДССУ), у серпні 2024 року Україна експортувала 1,56 тисячі тонн ВРХ живою вагою. Це на 4% більше в порівнянні з липнем 2024 року і на 23% більше в порівнянні з серпнем 2023 року. Виручка від цього експорту склала 2,63 мільйона доларів США, що на 8% менше порівняно з липнем 2024 року, але на 13% більше порівняно з серпнем минулого року. Більшість поставок, близько 87%, були спрямовані до Лівану, тоді як 13% — до Йорданії. За перші вісім місяців 2024 року Україна експортувала 8,37 тисячі тонн ВРХ, що на 83% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і отримала за це 14,81 мільйона доларів, що на 47% менше.

    Обсяги експорту мороженої яловичини також збільшилися. У серпні було відвантажено 1,57 тисячі тонн, що на 7% більше порівняно з липнем 2024 року, хоча на 6% менше порівняно з серпнем 2023 року. Грошова виручка склала 5,79 мільйона доларів, що на 2% менше порівняння з липнем і на 14% менше порівняно з серпнем минулого року. Основні ринки для української яловичини в серпні включали Азербайджан (35%), Узбекистан (21%), Китай (11%) та Грузію (9%). Протягом січня-серпня 2024 року Україна експортувала 10,95 тисячі тонн мороженої яловичини на загальну суму 44,65 мільйона доларів, що на 27% менше в натуральних обсягах і на 24% менше в грошовому еквіваленті порівняно з минулим роком.

    Георгій Кухалейшвілі вважає, що збільшення експорту червоного м’яса в серпні може бути пов’язане з підвищенням попиту на зовнішніх ринках через сезон шашликів. Дані Rabobank показують, що торгівля яловичиною була активнішою, ніж очікувалося, в першій половині 2024 року. Бразилія встановила рекорди з виробництва та експорту яловичини в другому кварталі, а обсяги виробництва яловичини в США були вищими за прогнози, з високими цінами на товар в Європі.

    Мексика, Японія та Тайвань також збільшили закупівлі яловичини з США, що свідчить про зростаючий інтерес до цієї продукції. Китай, за даними Rabobank, підвищив імпорт червоного м’яса в першій половині року, що може свідчити про зростання попиту на якісні продукти при помірних цінах.

    В серпні 2024 року Україна також імпортувала 52,5 тон ВРХ живою вагою, а обсяги імпорту охолодженої яловичини виросли до 16,8 тон, що на 25% більше порівняно з липнем. Імпорт мороженої яловичини зріс до 235,8 тон, що на 24% більше ніж у липні 2024 року. В порівнянні з серпнем минулого року імпорт охолодженої яловичини збільшився на 34%, а мороженого червоного м’яса на 24%. Червоне м’ясо надходить в Україну з Європейського Союзу, США, Аргентини та Австралії.

    За результатами серпня, сальдо зовнішньої торгівлі ВРХ і яловичиною залишалося позитивним і склало 6,46 мільйона доларів США.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.