• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Збільшення цін на заморожену малину: що відбувається на ринку
    Опубликовано: 2024-04-16 14:03:54

    Початок сезону 2023/24 років в малиновому секторі Європи та Азії призначений не простими викликами. Залишки замороженої малини у сховищах Сербії та Польщі досягли рекордно високих рівнів, але попит на цю ягоду значно впав. Навіть при цінах від 1,0 до 1,2 євро за кілограм не було бажаючих придбати малину. Про це повідомляє EastFruit.

    Коли в Україні розпочалось збирання малини, надії на відновлення цін розсіялися, оскільки заморозчики знизили ціни на сировину. Ціни на малину для замороження в Україні знижувалися до 12 гривень за кілограм, що свідчило про низьку собівартість продукції.

    Проте досвідчені гравці на ринку розуміють, що ціни на продукцію не залежать від її собівартості.

    У літній та осінній періоди в Польщі спостерігалися обурення через імпорт малини та інших продуктів з України. Польські фермери, побоюючись низьких цін в Україні, сподівалися вирішити проблему, заблокувавши імпорт з країни-конкурента. Здається, що їм це вдалося, адже ціни на малину взимку 2023 року почали зростати лише тоді, коли Польща почала блокувати кордон з Україною.

    Але головною причиною зростання цін був зростаючий попит. Після двох років низьких цін, переробники харчів повернулися до дуже дешевої малини, знижуючи вартість своєї продукції. Це разом з блокуванням кордонів призвело до зростання цін.

    На початку 2024 року чутки про низькі запаси малини почали поширюватися на ринку. Це стало предметом обговорень серед заморозчиків, що призвело до подальшого зростання цін. Тепер угоди активно укладаються за всіма категоріями якості за умови наявності малини.

    Протягом першого кварталу 2024 року ціни постійно зростали. Після початку року харчовики раптово підвищили обсяги закупівель малини, що ще більше підштовхнуло ціни вгору. Польща продовжувала створювати проблеми для транзиту малини з України, ще більше збільшуючи психологічний фактор зростання.

    Наразі багатьох виробників замороженої малини майже не залишилося запасів продукції. Сьогодні на ринку можна знайти тільки обмежені пропозиції. З огляду на це цінова ситуація виглядає досить цікавою, оскільки за наявності обсягу та якості продукції можна отримати непогану ціну.

    Учасники ринку кажуть, що малини практично немає, тому в категоріях найвищої якості спостерігається ажіотажний попит.

    Компанії, які мають зобов’язання виконати контракти на поставку ягід, зараз намагаються вибрати якісну малину з залишків на ринку. Проте до кінця квітня – середини травня пропозицій малини може вже не вистачати, і доведеться покладатися на імпорт з Китаю і Марокко.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.